Vasiljević: Nastavljamo istragu o opasnom otpadu

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević potvrdio je danas novinarima na Palama da će policija Republike Srpske nastaviti istragu u vezi sa nezakonitim odlaganjem kožarskog otpada, odnosno opasnog materijala, na području opština Pale i Istočni Stari Grad.

„Uz podršku građana Pala i Istočnog Starog Grada, pokrenuli smo tu „priču“ o uklanjanju i zbrinjavanju kožarskog otpada iz Visokog, koji je nezakonito bio deponovan na lokalitetima u ove dvije opštine. Taj događaj danas dobija epilog nakon što je republički inspektor donio rješenje kojim je naložio obavezno iskopavanje tog otpada, koji je dijelom okarakterisan kao opasni, a dijelom kao industrijski otpad“, potvrdio je Vasiljević.

On smatra da je današnje odvoženje kožarskog otpada sa područja Borija u Visoko i dalje za spalionicu u Lukavac kod Tuzle adekvatno rješenje, i ističe da će u dijelu gdje je otpad označen kao opasan biti nastavljena istraga, koja će, najvjerovatnije, rezultirati podnošenjem krivične prijave za krivično djelo unos opasnih materija u Republiku Srpsku.

„U drugom dijelu gdje postoji kategorizacija industrijskog otpada biće izvršen njegov povrat pošiljaocu i proizvođaču, i u tom dijelu inspekcija će provesti prekršajni postupak“, kaže Vasiljević.

Ta istraga, precizirao je Vasiljević, odnosi se na pojedince koji su omogućili da se opasni otpad unese u Republiku Srpsku.

„Nedvosmisleno je da ekološki kriminalitet postoji, prije svega u slučajevima šumskih krađa, pustošenja šuma, nezakonitog lova i ribolova, a evo sada i unosa opasnih materija, s tim da se već sada pojavljuju određene fabrike koje proizvode sličan otpad na ovom prostoru. Nedvosmisleno je da je to jedan od ozbiljnih problema na području opština Pale i Istočni Stari Grad“, rekao je Vasiljević.

Kožarski otpad iz Visokog, koji je proteklih mjeseci bio deponovan na lokalitetu Borije u opštini Istočni Stari Grad, danas je, u pratnji policije, uklonjen i vraćen u Federaciju BiH.

U dva uzorka pronađen povećan sadržaj hroma

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare