Vasiljević: Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

1

ISTOČNO SARAJEVO – Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević izjavio je Srni da je epidemiološka situacija na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže i dalje nepovoljna, te da je lako moguće da se širenje virusa korona opet pogorša.

Vasiljević je rekao da je, ipak, primjetno da se smanjio broj pacijenata koji se javljaju na preglede u ambulanti za akutne respiratorne infekcije.

„U proteklih nekoliko dana imali smo oko 50, čak i manje pacijenata na dnevnom nivou koji se javljaju sa tim simptomima, dok ih je ranije bilo i do 120. Dakle, tu je došlo do određene stagnacije, ali ipak je situacija nestabilna, te je neophodno poštovanje i primjenjivanje svih propisanih epidemioloških mjera“, istakao je Vasiljević.

On je dodao da je juče izvršeno testiranje po hitnom postupku štićenika u Domu za stara lica u Istočnom Sarajevu i 22 uzorka su bila pozitivna.

„Taj dio populacije je pod kontrolom našeg Doma zdravlja, uradili smo potrebne laboratorijske nalaze i snimak pluća za one za koje smo smatrali da je neophodno. Određena je odgovarajuća terapija i u saglasnosti sa regionalnim zavodom za zaštitu zdravlja i njihovim nadležnim epidemiologom smo preduzeli sve mjere na suzbijanju širenja virusa u Domu za stara lica“, istakao je Vasiljević.

Vasiljević je napomenuo da i dalje vrše redovna testiranja, s tim da su promijenjeni kriterijumi, te se sada ciljano testiraju, najčešće, pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

„Sada imamo one takozvane vjerovatne slučajeve, a to su oni sa blagom kliničkom slikom, a bili su u kontaktu sa osobom koja je imala slične simptome ili im je potvrđena zaraza virusom korona. Sa njima se postupa isto kao da im je potvrđena zaraza, u izolaciji su i prati se njihovo zdravstveno stanje, ali se ne testiraju“, pojasnio je Vasiljević.

On je istakao da je trenutno na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža 1.338 osoba pod zdravstvenim nadzorom, dok je oko 80 aktivnih slučajeva.

Prema njegovim riječima, u prethodnom perodu su imali oboljelih od virusa korona i među zdravstvenim radnicima i nemedicinskim osobljem Doma zdravlja, a trenutno je kod jednog vozača potvrđena infekcija.

Vasiljević je dodao da nekoliko radnika ima upalu pluća, kod njih nije potvrđena infekcija, ali su ipak u izolaciji.

„Jedini, za sada, način da se spriječi širenje virusa je pridržavanje svih mjera koje struka propisuje. Apelujem na građane da nastave sa održavanjem fizičke distance, nose zaštitnu opremu, redovno dezinfikuju ruke i održavaju higijenu respiratornih puteva“, istakao je Vasiljević.

On je još jednom ukazao i na problem postojanja raspoloživog samo jednog sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja.

„Sa ovim problemom smo upoznali naše nadležno ministarstvo i imamo obećanje da će u najskorijem roku taj problem biti riješen. Još jednom apelujem da što je moguće prije taj problem se riješi kako bi što bolje obavljali naše svakodnevne zadatke, imajući u vidu i trenutnu epidemiološku situaciju“, istakao je Vasiljević.

Vasiljević je naveo da na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža gravitira više od 26.000 građana koji koriste usluge ove zdravstvene ustanove.

Protiv sezonskog gripa 500 besplatnih vakcina

ISTOČNO SARAJEVO – Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević rekao je da su jutros dobili dopis za odobrenih 500 doza vakcina protiv sezonskog gripa od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a u narednim danima biće određeno kada počinje vakcinacija.

„Tih 500 doza mi ćemo rasporediti po timovima porodične medicine i pacijenti koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju biće na taj način obaviješteni. Dobili smo i preporuke od Instituta s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa virusom korona, tako da je neophodno da ih se svi pridržavaju tokom procesa vakcinacije“, izjavio je Vasiljević Srni.

On je pojasnio da je za pacijente sa povišenom tjelesnom temperaturom i drugim simptomima akutne respiratorne infekcije, kao i pacijente koji su bili zaraženi virusom korona preporuka da mora proći najmanje mjesec dana od ozdravljenja da bi bili vakcinisani protiv sezonskog gripa.

„Potrebno je biti oprezan, jer i zdravstveni radnici koji budu davali te vakcine moraju da prolaze kroz posebne mjere. Moramo da štitimo pacijente i od potencijalno zaraženih zdravstvenih radnika, postoji niz propisanih mjera kako da se vakcinacija sprovede što bezbjednije“, napomenuo je Vasiljević.

On je pozvao sve koji pripadaju rizičnim grupama i imaju pravo na besplatnu vakcinaciju da se informišu, jer su timovi porodične medicine većim dijelom angažovani i na suzbijanju epidemije virusa korona.

Vasiljević je ponovio da će se vakcinacija vršiti kao i do sada, jer svaki tim porodične medicine ima prostoriju za intervenciju u kojoj je moguće to obaviti, s tim da će u novonastaloj epidemiološkoj situaciji biti povećane mjere opreza.

„Neophodno je da se ti pacijenti naruče, a porodični ljekari će sa svojim timom da odrede termin kada pacijent da dolazi na vakcinaciju“, dodao je Vasiljević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prvo objasnite ovu novu vakcinu narodu pa onda govorite o istoj.Ova „nova“ vakcina nece biti kao one do sada,ova je napravljena koristeci nano tehnologiju i ko je primi,bice deo njihovog DNK!