Vajega: Veliko razumijevanje Vlade Srpske za probleme fabrike

0

ZVORNIK – Vlada Republike Srpske pokazala je u dosadašnjem periodu veliko razumijevanje za poslovne probleme sa kojima se suočava Fabrika glinice „Birač“ iz Zvornika, ocijenio je danas generalni direktor ovog kolektiva Virginijus Vajega.

Vajega je naglasio u pisanoj izjavi da je u tom cilju Vlada Republike Srpske donijela više odluka, zaključaka i određenih mjera kojima je pomogla da „Birač“, koji ima više od hiljadu zaposlenih radnika, lakše prebrodi poteškoće sa kojima se suočava u ovoj svjetskoj ekonomskoj krizi.

Govoreći o značaju i posebnosti rada Fabrike glinice, Vajega je naveo pokazatelje i troškove koje je „Birač“ imao od 2004. do 2012. godine.

„Ubjedljivo najveća stavka odnosi se na isporuku prirodnog gasa, koji se koristi u procesu proizvodnje u Fabrici. Troškovi ovog energenta u proteklih osam i po godina iznosili su čak 420 miliona KM“, rekao je Vajega i dodao da je nabavka rude boksita u ovom periodu koštala 310 miliona KM, dok su plate radnika bile 115,5 miliona KM.

Prema njegovim riječima, usluge željezničkog transporta su 80 miliona KM, porezi i doprinosi 46 miliona KM, utrošena električna energija stajala je 44 miliona KM, troškovi ishrane radnika šest miliona KM, a prevoza zaposlenih 4,1 milion KM.

„Na ime reprograma obaveza koje je Fabrika imala plaćeno je 5,2 miliona KM, dok se dva miliona KM odnosi na ulaganja u oblasti zaštite na radu“, istakao je generalni direktor ovog kolektiva.

Vajega je podsjetio da je u ovom periodu Fabrika izdvojila više od milion KM za razne donacije i sponzorstva, kao i za društveno-odgovorni angažman.

On je naglasio da je Fabrika glinice „Birač“ u proteklih osam i po godina potrošila više od milijardu KM u bližem i širem okruženju zahvaljujući tome što je radila.

Ističući da Fabrika, kao jedna od najvećih kompanija u Republici Srpskoj i BiH, godišnje ostvaruje blizu 200 miliona KM izvoza, Vajega je rekao da time ovaj kolektiv u velikoj mjeri popravlja poziciju Republike Srpske i BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni, koja je vrlo značajna za ekonomiju ove zemlje.

Ocijenivši da je grupacija „Birač“, sa više od hiljadu zaposlenih radnika, motor privrede i zapošljavanja, ne samo u Zvorniku, nego u cijeloj regiji, Vajega je rekao da od rada ove kompanije direktno zavisi šest hiljada ljudi samo u regiji Birač.

On je podsjetio da grupacija „Birač“ ima oko 400 raznih dobavljača koji su značajno oslonjeni na saradnju sa ovim zvorničkim kolektivom i naglasio da su strateški partneri ove fabrike kompanija „Boksit“ iz Milića, „BH gas“ iz Sarajeva, „Elektroprivreda Republike Srpske“, te Željeznice Republike Srpske i Federacije BiH, kao i mnogi drugi kolektivi.

Vajega je podsjetio da je Fabrika, nakon što je Ukio banka–Investiciona grupa iz Litvanije kupila većinski kapital, imala prazne fondove i velike dugove i naglasio da su ovi dugovi u iznosu od 80 miliona KM, nastali prije privatizacije.

„Moralo je puno da se ulaže u održavanje opreme i objekata kako bi se pokrenula proizvodnja“, rekao je Vajega i dodao da su u proteklih deset godina investiciona ulaganja iznosila 43,5 miliona KM, dok je firma „Energolinija“, koja je poslovni partner Fabrike, uložila dodatnih 25 miliona KM.

Vajega je naglasio da se, upravo zahvaljujući ulaganjima vlasnika fabrike, velikom angažovanju i pravilnoj orijentaciji Upravnog odbora i menadžmenta, te zalaganjem radnika, uspio sačuvati integritet i rad Fabrike.

„Ali, zbog naglog smanjenja potražnje aluminijuma i glinice na svjetskom tržištu, kao posljedice svjetske ekonomske krize, u zvorničkoj kompaniji su već odavno upaljena crvena svjetla“, rekao je Vajega i ocijenio da je grupacija „Birač“, zapravo, došla u veoma tešku i kritičnu situaciju .

On je pojasnio da su smanjena potražnja za aluminijumom i ovakav odnos cijena metala na tržištu, doveli do toga da su dugogodišnji poslovni partneri značajno „skresali“ narudžbe glinice i time još više ugrozili poslovanje i finansijsku situaciju Fabrike.

„Bukvalno, svaki dan je neprestana borba za preživljavanje“, rekao je Vajega i dodao da je jedna od aktivnosti, u kojoj se vidi opstanak Fabrike, upravo projekat prelaska sa tečno-gasnog na čvrsto gorivo-ugalj.

Prema njegovim riječima, nosilac ove investicije vrijedne 25 miliona KM, je poslovni partner „Energolinija“, koja grupaciju “Birač“ snabdijeva toplotnom energijom.

Ističući da se efekat ove investicije očekuje u narednom periodu, Vajega je rekao da je prelazak na čvrsto gorivo strateško rješenje za korišćenje domaćih raspoloživih resursa.

Iz Fabrike glinice poručuju da je glavni cilj da grupacija „Birač“ radi na dobrobit preduzeća i zaposlenih radnika, lokalne zajednice, regije Birač, Republike Srpske i BiH.

Fabrika glinice „Birač“ privatizovana je u oktobru 2001. godine, a sa proizvodnjom je počela u julu 2004. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare