Uz zvuke crkvenih zvona u pravoslavnu Novu godinu

0

SOKOLAC – I na području naše opštine svečano je dočekana pravoslavna Nova godina. Mladi su se zabavljali u ugostiteljskim objektima. Stariji su pravoslavnu Novu godinu dočekali u kućnom ambijentu, u društvu porodice i prijatelja.

Kao i prethodnih godina, u crkvi Svetog proroka Ilije, petnaest minuta prije ponoći, služen je moleban za srećnu i blagoslovenu Novu godinu. Moleban su služili sveštenici Zlatko Bogdanović i Milorad Ljubinac. Tačno u ponoć crkvena zvona najavila su dolazak pravoslavne Nove godine.

Prisutnima se obratio sveštenik Zlatko Bogdanović.

Evo, u našoj crkvi, našoj svetinji Bogu se pomolismo, zablagodarismo mu za proteklu godinu u kojoj smo doživjeli njegova milosrđa i blagoslove koje je izlio na nas. Isto tako, pomolismo mu se da svoj božanski blagoslov izlije na nas i u ovoj nastupajućoj godini koju su, evo, objavila zvona sa naše crkve, na radost svih nas, da nam podari svakoga dobra, izobilja, milosrđa, mira, sreće; da izlije svoj blagoslov na naše njive, polja, livade, stada i pčelinjake, na naša radna mjesta gdje zarađujemo naš hljeb nasušni; da blagoslovi krug Nove godine u našoj crkvi u kojoj se Bogu molimo.

Molimo se svemogućem Bogu za napredak naše pravoslavne vjere, da nas prosvijetli ljubavlju, milosrđem, Svetim jevanđeljem; da vršeći zapovijesti Božije i u ovoj godini idemo kroz život; da nas blagoslovi onim što on misli da je dobro za nas, pa makar mi u nekim trenucima svoga života i nerazumijevali volju Božiju. Neka vam je srećna ova ponoćna molitva; svima vama koji ste došli i svima onima koji nisu mogli da budu noćas ovdje, svom rodu srpskom i pravoslavnome, svim ljudima dobre volje koji u svom srcu nose pravdu, ljubav prema svakom biću koje živi na ovom svijetu. Srećna vam i blagoslovena pravoslavna Nova godine – rekao je Bogdanović.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments