Uvesti više rada u sječi privatne šume

0
Bez vode i struje već drugi dan

HAN PIJESAK – Na području Han Pijeska u narednoj godini, prema Planu gazdovanja privatnim šumama na području opštine, koji je danas jednoglasno usvojen na sjednici Skupštine opštine, planirana je sječa privatnih šuma od ukupno 13.920 metara kubnih, odnosno ukupne neto mase 9.520 metara kubnih.

Odbornik PDP-a LJubica Terzić ocijenila je da na području Han Pijeska vlada opšti haos u iskorištavanju privatnih šuma i da tome treba konačno stati u kraj.

„Privatne šume se sijeku bez plana i reda, a na pojedinim posjedima se sijeku do goleti“, ocijenila je Terzićeva.

Ona je istakla da u ovoj oblasti treba uvesti više reda bez obzira da li je taj prirodni resurs u privatnoj ili državnoj svojini.

Tehnički direktor u lokalnom Šumskom gazdinstvu „Visočnik“ Radomir Rebić potvrdio je da ima mnogo problema u iskorištavanju privatnih šuma.

„Zakonom o šumama Republike Srpske je uređeno da vlasnik šume čuva svoju imovinu, ali mi smo u Šumskom gazdinstvu i pored toga ukazivali na propuste u nekontrolisanoj sječi, podnosili prijave protiv lica koja su bez naše saglasnosti i doznake sjekli svoju šumu i prodavali“, istakao je Rebić.

On tvrdi da se nije mnogo postiglo sudskim rješenjima i novčanim kaznama za počinioce nekontrolisane i sječe bez doznake iz Šumskog gazdinstva.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Han Pijesak Mile Golijan tvrdi da vlasnici privatnih šuma plaćaju obaveze i propisane kazne, ali i dalje sijeku i prodaju svoju šumu, bez obzira na sve preduzete mjere.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments