Utvrditi stvrano stanje poljoprivrednih resursa

0

ZVORNIK – Reregistracija gazdinstava provodi se da bi se utvrdilo stvarno stanje poljoprivrednih resursa i da bi se gazdinstva razvrstala na komercijalna i nekomercijalna, izjavila je Srni Radinka Mićić iz bijeljinske područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarsta i vodoprirede Republike Srpske.

Mićićeva je istakla da će se time stvoriti prava slika koliko ima proizvođača koja proizvode za tržište, a koliko onih koji proizvode za vlastite potrebe.

Navodeći da je Zakonom o poljoprivredi utvrđen rok za razvrstavanje poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna, ona je najavila da će Ministarstvo shodno tome uraditi pravilnik za podsticaje.

“U njemu će biti određeno i šta dobijaju komercijalna, a šta nekomercijalna gazdinstva”, rekla je Mićićeva, koja je danas upoznala zvorničke poljoprivrednike sa procesom registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Ona je na stručnom predavanju govorila i o ciljevima registracije poljoprivredih gazdinstava, kao i pravima i obavezama koja proističu iz te registracije.

Srđan Nastić iz kompanije “Sinđenta” predstavio je na predavanju hibride kukuruza koje ova kompanija ima u ovogodišnjoj ponudi, kao i ponudu zaštitnih sredstava, dok su predstavnici Pavlović internešnel banke predstavili kreditiranje poljoprivredne sjetve.

Stručno predavanje organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjeljenje za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments