Utvrditi posljedice NATO bombardovanja Srpske i Srbije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Obavezno treba utvrditi posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. i Srbije 1999. godine, i to zajedničkom aktivnošću kvalitativnih institucija Srpske i Srbije, najvažniji je zaključak okruglog stola o temi „Eksplozije osiromašenog uranijuma nastale u toku NATO bombardovanja Srpske – mogući uzrok stalnog porasta maligniteta stanovništva Sarajevsko-romanijske regije“.

Drugi zaključak ovog skupa, čiji je organizator bio Srpski intelektualni forum Istočno Sarajevo, jeste da tačno treba locirati i ograničiti bombardovane regije u Republici Srpskoj i Srbiji.

Zaključeno je i da, zbog izuzetno skupih istraživanja, obavezno treba objediniti sve finansijske resurse Republike Srpske i Srbije, te uključiti i dijasporu, koja bi trebalo da bude srpski ambasador istine o NATO bombardovanju u inostranstvu.

Srpski intelektualni forum poziva u sprovođenje istraživanja poštene i stručne ljude iz NATO zemalja, ali i prijateljske Rusije i Kine koje su se i same nudile da pomognu bez novčane naknade, navodi se u zaključcima dostavljenim danas Srni, a koje je potpisao predsjednik Skupštine Srpskog intelektualnog foruma Slavko Ždrale.

Prema petom zaključku, kada se tačno uoče i naučno dokažu štetni agensi, akcije treba sprovoditi na više kolosijeka – medicinski, pravno, politički i medijski.

Kada je riječ o medicinskim aspektima, Srpski intelektualni forum insistira na prevenciji da ne bi oboljeli zdravi ljudi, na ranom otkrivanju i pravovremenom započinjanju liječenja eventualnih oboljenja i asanaciji i dekontaminaciji životne sredine.

Pravno-politički aspekti treba da budu razmatrani isključivo posredstvom institucija sistema Republike Srpske i Srbije, što se odnosi i na traženje modusa za podnošenje tužbi protiv NATO i naknade štete, kao i obavezivanje NATO na naknadu troškova liječenja oboljelih, naknadu štete porodicama umrlih i naknadu troškova asanacije terena.

Posljednji zaključak ovog okruglog stola odnosi se na potrebu stalnog održavanja okruglih stolova i tribina u Republici Srpskoj i Srbiji sa etapnim saopštavanjem rezultata do kojih se dođe naučnim istraživanjem.

Ovaj okrugli sto održan je 6. aprila, a u njegovom radu, osim doktora Ždrala, učestvovali su i neurohirurg iz Srbije Danica Grujičić, diplomata Vladislav Jovanović, general u penziji i stručnjak za atomsko-biološko-hemijska sredstva Slobodan Petković i drugi stručnjaci i zvaničnici.

U ponedjeljak, 9. septembra, u Istočnom Sarajevu biće održana manifestacija Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj, a na taj dan 1995. godine usljed djelovanja NATO-a ubijeni su brat i sestra Radmila i Radenko Galinac.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare