Usvojen rebalans budžeta većI za pola miliona KM

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 9.556.760 KM, čime je budžetski okvir povećan za 531.000 KM.
Nacrt rebalansa plana budžeta opštine za ovu godinu rađen je na osnovu ostvarenja za period januar-juni, te procjene ostvarenja sredstava i izdataka do kraja ove budžetske godine.

„Na poziciji prihoda izvršeno je povećanje na osnovu neporeskih prihoda i to uglavnom naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, zbog uključenja u budžet naknada koje investotori plaćaju kroz ulaganja na opremljeno građevinskog zemljišta i priliva ostvarenih putem multiratelarne kompenzacije“, objasnila je načelnik Odjeljenja za finansije Novka Vujičić.

Prema njenim riječima, na strani rashoda izvršeno je uključenje neizmirenih obaveza iz proteklog perioda od 125.200 KM i ulaganja investitora vlastitim sredstvima u neopremljeno gradsko građevinsko zemljište u skladu sa zakonom o građenju i uređenju prostora.

Opozicija je bila protiv usvajanja rebalansa budžeta, s primjedbom da on mora imati razvojni karakter, a Momir Blagojević iz „Pokreta za naš grad“ rekao je da se budžet ne temelji na razvojnim dokumentima koji su usvojeni.

„Bili smo protiv usvajanja, jer smatramo da dio sredstava koji se tretira kao neporeski prihodi, a koji proizilazi iz sredstava koji su sami investitori uložili u uređenje građevinskog zemljišta, ne mogu uvrstiti u prihode“, rekao je Blagojević.

On je upitao na osnovu kog propisa je to moguće uvrstiti u neporeske prihode, na šta je dobio odgovor da je to sugestija Ministarstva finansija Srpske.

„Međutim, pitanje je vrijednosti tih radova. Iz Odjeljenja za finansije kažu da su radili na osnovu odredaba zakona o uređenju prostora i građenju, što nije tačno“, naglasio je on.

Blagojević je istakao da je zakonom jasno precizirano da se ta vrijednost utvrđuje u okviru programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta, koji nikad nije donesen.

„Ako nema programa ne mogu se utvrditi vrste radova, ni cijene, ni količine, ni konačna vrijednost“, naveo je on.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o utvrđivanju nacrta izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorine, te odluka o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana „Pale-Centar“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare