Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 9.480.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 9.480.000 KM, što je za oko dva miliona više u odnosu na plan.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je, u pauzi skupštinskog zasjedanja, da se najveći dio povećanja u ovom rebalansu odnosi na izvođenje infrastrukturnih radova na području opštine, koristeći sredstva koja se naplate od prodaje zemljišta, rente i uređenja.

„Namjenski dobijena sredstva i namjenski trošimo“, rekao je Ćosić i dodao da će najveći dio sredstava, oko 400.000 KM, biti utrošen za nastavak radova na proširenju zgrade Doma zdravlja, za spoljašnje uređenje novoizgrađenog obdaništa 140.000 KM i 80.000 KM za njegovo opremanje.

Ćosić naglašava da je veliki dio sredstava namijenjen za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, za sufinansiranje izgradnje garaža i parkinga.

On vjeruje da će budžet opštine Istočno Novo Sarajevo biti realizovan i da će biti završeni svi planirani infrastrukturni projekti.

Ćosić je istakao da je istina da je došlo do pada poreskih prihoda, ali da uprkos tome mogu podmiriti funkcionisanje opštinske uprave.

Ćosić naglašava da je dobro što svaki dan imaju nove investitore koji žele da grade na području opštine, a posebno se nada povećanju, nakon što Skupština opštine danas donese odluku o smanjenju cijene zemljišta za proizvodno-poslovne objekte i cijenu rente.

„Nakon ove odluke imaćemo red od pet investitora koji su zainteresovani da na području poslovne zone Vranješ kupe zemljište i počnu gradnju poslovnih objekata i zaposle ljude“, naglasio je Ćosić.

On je naglasio da je danas imenovanjem dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladena Jankovića za direktora završena i ova priča koja je trajala dugo.

„Ova priča traje predugo, iako se zna da svugdje direktora postavlja politika. Ovo je očit primjer političke borbe vlasti i opozicije“, rekao je Ćosić i dodao da su žalbe sudu bile instruisane od političkih partija, odnosno SDS-a.

Šef Kluba odbornika SDS-a Slavko Tošović rekao je da oni nisu podržali rebalans budžeta jer je nerealan, neostvariv i imaginaran.

„Nema realnosti da se ovaj budžet ostvari u ovom iznosu, ako vidimo da je za tri mjeseca ove godine izvršenje budžeta svega 1.300.000 KM“, naveo je Tošović i dodao da se SDS ne može saglasiti ni sa planiranih 100.000 KM za podršku privredi i poljoprivredi smatrajući da je to samo ubiranje političkih poena jer se ova sredstva dodjeljuju pojedincima.

On je ukazao i na to da su poreski prihodi planirani nešto više od dva miliona KM, a da za bruto plate i davanja prema zaposlenim iznose više od tri miliona KM.

Tošović je upitao lokalnu vlast odakle će obezbijediti još milion KM za ove potrebe „ako se zna da se nezakonito sredstva od prodaje zemljišta i rente koriste za ove namjene“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare