Усвојен ребаланс буџета од 23.274.000 КМ

2

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас ребаланс овогодишњег буџета од 23.274.000 КМ који подразумијева повећање прихода за комуналне инфраструктурне пројекте на подручју ове локалне заједнице.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је ребаланс увећан за 1.238.000 КМ у односу на нацрт ребаланса, те су створени услови да се настави финансирање спортских и невладиних организација, подстицаји као и улагања у комуналне инфраструктурне пројекте.

„Усвајањем ребаланса даје се могућност да општина у наредна три мјесеца може завршавати одређене пројекте. Ту се највише односи на почетак изградње канализације за објекте на Јахорини“, изјавио је Југовић и додао да пројекти који не буду завршени ове биће настављени идуће године.

Према његовим ријечима, на сједници Скупштине општине усвојен је и нацрт Демографске развојне стратегије на подручју општине Пале за период 2024-2030. године који ће бити изложен на јавну расправу како би сви грађани дали свој допринос и сугестије за важан докуменат попут овога.

Југовић је поручио да су Пале једна од првих општина која је ушла у реализацију тог озбиљног документа с циљем да задржи младе на овим просторима и заустави тај тренд миграција.

„Општина Пале улаже у финасирање вртића, суфинансирање приватних вртића, у пронаталитетну политику од једнократних помоћи за прво, друго, треће и наредно дијете, у стипендије, вјештачке оплодње, па желимо да неко анализира и да ту имамо ефекте јер улагање мора да прати ефекат“, истакао је Југовић.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да један од најважнијих докумената који су данас одборници усвојили односи се на демографску развојну стратегију и обухвата период од 2024-2030. године.

Он је додао да је тај стратешки документ израђивало Од‌јељење за привредну и друштвене д‌јелатности општине Пале у сарадњи са стручњацима од којих је и Стево Пашалић, некадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

„Документ треба да направи мапу пута којом ће се кретати руководство општине Пале и какве ће одлуке доносите у наредном периоду, како би задржали становништво на подручју локалне заједнице. Одлив становништва из општине тренутно није велики, али је зато право вријеме да се почнемо бавити овом материјом“, поручио је Стајчић.

Он је рекао да су на сједници Скупштине чули и одређене приједлоге мјера који би требало да буду уврштени у стратегију, од јефтиних станова и субвенционисања првих квадрата за младе брачне парове.

Стајчић је позвао све одборнике и заинтересована лица када буде јавни увид у документ, који ће трајати 15 дана, да дођу и дају своје приједлоге, како би заједно могли направити озбиљан докуменат и креирати мјере које ће првенствено значити омладини, али и становништву да остану на Палама и имају бољи квалитет живота.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Proces odlaska stanovništva sa područja Pala je, nažalost nezaustavljiv. Mnogo štošta je doprinijelo ovom procesu na lokalnom nivou, ali presudna je uloga republičkih institucija, koje su svjesno imale maćehinski odnos prema Palama, tako što su ih institucionalno, pa skoro, potpuno opustošile.
Narod se uvijek kreće i odlazi prema centrima moći, napuštajući sredine koje to nisu!

Ova Strategija je ona taktika, vidjeli smo da kola idu naniže, pa eto kao nešto smo uradili. Inače, Stevo Pašalić je bio i rektor i ministar, te je bio predsjednik savjeta za demografsku politiku Republike Srpske u dva mandata, pa vidimo kako stojimo. Opština je stala sa napredovanjem, jer su fakulteti isto stali radi manjka studenata, dolazila je mladost, novi ljudi. Razvoj nisu stambene zgrade, a od Jahorine Opština, kao Opština i građani nema koristi. A Profa dobro kaže, stanovništvo se kreće prema poslu i tamo gdje se odlučuje.