Usvojen program mjera za ublažavanje posljedica kovida 19 na privredu

0

ISTOČNA ILIDŽA – Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas izvještaj i program mjera za ublažavanje štetnih posljedica kovida 19 na privredu ove lokalne zajednice, uz usaglašeni zaključak parlamenta i načelnika Marinka Božovića da se sredstva pokušaju naći iz redovnih prihoda, a ne kreditnim zaduženjem.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović istakao je da je u inicijalnom prijedlogu programa i mjera za ublažavanje posljedica virusa korona na privredu u ovoj opštini predložio da se ide u kreditno zaduženje, te tako obezbijede sredstva za prevazilaženje ove situacije.

„Nije postojala mogućnost da to trenutna skupštinska većina ni prihvati niti odbije, pa smo onda kao odgovorni ljudi napravili kompromis i usaglasili da se prilikom izrade rebalansa budžeta odrede izvori prihoda za realizaciju ovog programa“, izjavio je Božović novinarima nakon sjednice.

Božović je napomenuo da bi s tim trebalo da se ide brzo, budući da se na jesen očekuje vjerovatno novi talas pandemije, te da bi posljedice mogle da budu i veće nego sad.

On je dodao da ono što je privreda opštine pretrpjela biće pokušano da se sanira određenim mjerama.

„Između ostalog, te mjere se odnose na privredne subjekte čije je sjedište u Istočnoj Ilidži i radnike na ovom području, zatim kroz sufinansiranje kamata za podizanje kredita, te za privredne subjekte koji su u proteklom periodu pretrpjeli pad prometa, radili u otežanim uslovima i koji su u situaciji da teško mogu da nastave svoju djelatnost“, naveo je Božović.

Božović je rekao da su odbornici SDS-a prisustvovali današnjoj sjednici kako bi postojao kvorum i usvojene određene odluke koje su značajne za funkcionisanje opštine Istočna Ilidža.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Nebojša Šešlija istakao je da se u budžetu, koji je usvojen, mogu pronaći sredstva dovoljna za sanaciju posljedica kovida 19 na privredu i da je riječ o sredstvima od oko 800.000 KM.

„Dogovor je da u narednim danima komisija, sastavljena od predstavnika svih političkih partija koje participiraju u Skupštini opštine, zajednički usaglasi to rješenje. Na terenu ne vidimo da su određeni projekti započeti i da su u procesu realizacije, tako da prije svega moramo da znamo tačno šta je započeto, da bismo znali na koji način ćemo to iskoristiti“, istakao je Šešlija.

Šešlija smatra da je skupštinska većina bila u pravu i da je napuštanje prošle, a danas pojavljivanje na nastavku iste te sjednice odbornika SDS-a i načelnika Božovića pokazalo da je riječ o čistom populizmu.

„Kada se želi zajednički usaglašavati, što mi od početka i tražimo, onda možemo raditi zajednički u interesu svih stanovnika naše opštine“, istakao je Šešlija.

On je rekao da skupštinska većina nije podržala izvještaj o radu Doma zdravlja Istočno Sarajevo za prošlu godinu, navodeći da je proteklo rukovodstvo radilo dobro u ovoj zdravstvenoj ustanovi, vjerovatno ne bi bilo mijenjano.

„Smatramo da je naš kandidat Danko Vasiljević za godinu dana uradio dovoljno dobrih stvari, da je unaprijedio rad Doma zdravlja i odlično se snašao i u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i pojavi virusa korona, te opravdao naše povjerenje“, zaključio je Šešlija.

Predsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Zoran Trapara istakao je da su odbornici koliko-toliko na današnjoj sjednici bili složni, te da su usvojili važne odluke, napominjući da nova skupštinska većina nije upitna, te da je njegov prethodnik Rade Ćosović razriješen na legalan način.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare