Usvojen nacrt srednjoročnog programa izgradnje i uređenja

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas Nacrt srednjoročnog programa izgradnje i uređenja prostora na području opštine kojim se utvrđuju izvori, okvirna visina i način utroška sredstava za realizaciju kapitalnih projekata i uređenje građevinskog zemljišta od 2010. do 2012. godine. Sredstva za finansiranje uređivanja građevinskog zemljišta, u ukupnom iznosu od 13.265.000 KM, biće obezbijeđena iz opštinskog budžeta u iznosu od 8.265.000 KM, dva miliona KM iz kreditnih sredstava, a preostali dio od sredstva sa viših nivoa vlasti, iz sufinansiranja i grantova. Srednjoročnim programom je predviđeno da se, između ostalog, za izgradnju i rekonstrukciju ulica i lokalnih puteva izdvoji 2.670.000 KM, za izgradnju i rekonstrukciju seoskih puteva 530.000 KM, javnu rasvjetu i izgradnju semafora 290.000 KM, te 1.230.000 KM za izgradnju hidrotehničke infrastrukture. Kreditna sredstva u iznosu od dva miliona KM biće utrošena za nastavak radova na sportskoj dvorani u Palama. Ovaj program je i osnov za donošenje odluka o cijenama naknada za građevinsko zemljište, troškova uređenja i drugih naknada koje su osnov za finansiranje troškova izgradnje i uređenja prostora u 2010., 2011. i 2012. godini.

Odbornik Pokreta za naš grad Momir Blagojević rekao je da je ovaj srednjoročni program bez kriterijuma i da realno ne može biti završen. „Imamo popis šta treba uraditi, ali nemamo strategiju kada i kako to treba uraditi“, istakao je Blagojević. Prema njegovim riječima, ovim programom je ograničena mogućnost ljudima koji žele da ulože vlastita sredstva u finansiranje infrastrukture po principu „jedna marka građani, jedna marka opština“. Blagojević je pojasnio da je za ovu namjenu u naredne tri godine predviđeno 150.000 KM, umjesto da se na raspolaganje stave sva sredstva i da se time stimulišu ljudi da ulažu vlastita sredstva.

Skupština opštine Pale prihvatila je na današnjoj sjednici informacije o stanju u oblasti obrazovanja na području opštine, o zaštiti šuma i gazdovanju šumama, o provođenju Zakona o ravnopravnosti polova sa osvrtom na nasilje u porodici, kao i informaciju o preventivnom djelovanju protiv upotrebe droga i opojnih sredstava.

(sarajevo-rs.com / palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare