Usvojen nacrt budžeta za 2021. godinu od 11.964.610 KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas nacrt budžeta za sljedeću godinuo od 11.964.610 KM.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić izjavio je novinarima da je ovaj iznos dokaz tome da budžet ove lokalne zajednice zadržava razvojni trend, ima komponente koje se odnose na kapitalne projekte, ali i one koje se odnose na potrebe svih segmenata stanovništva.

„Prije svega, servisiranje osnovnih obaveza opštinske uprave, podrške sportu, kulturi, nevladinom sektoru, privredi, komunalnim preduzećima, zatim sektoru pronatalitetne politike“, istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da se nastavlja uređenje jezera, izdvojeno je dodatnih 200.000 KM za radove u sljedećoj godini, te izrazio nadu da bi do juna ono moglo da bude u funkciji.

„Izdvojili smo i 200.000 KM za početak radova na drugom objektu Javnog obdaništa `Patrijarh Pavle` u Istočnom Novom Sarajevu. Imamo obećanje od predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović da će nam pomoći sa dodatnih 200.000 KM. Tu je i rekonstrukcija lokalnih saobraćajnica, radova na Tvrdimićima, a zaokružena je i finansijska konstrukcija za završetak pozorišta“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, opština Istočno Novo Sarajevo će i u sljedećoj godini u infrastrukturnom smislu da izgleda drugačije.

Odbornici su usvojili i zaključak o usvajanju inicijative Mitropolije dabrobosanske o lokaciji za izgradnju sabornog hrama koji bi trebalo da se nalazi uz trg Republike Srbije.

„Sigurno će hram sa trgom, sportskom dvoranom, pozorištem, Kulturnim centrom, zgradom opštinske uprave, studentskim domovima, Rektoratom, Muzičkom akademijom predstavljati objekat po kojem je Istočno Novo Sarajevo i Istočno Sarajevo itekako prepoznatljivo“, naglasio je Ćosić.

On je dodao da ostaje da se izmijeni regulacioni plan i da se donesu odgovarajuće odluke koje se odnose na dodjelu lokacije Mitropoliji dabrobosanskoj.

„Imajući u vidu da ima glavni projekat za ovaj objekat iz 1934. godine, to znači da možemo očekivati da u sljedećoj godini počne gradnja sabornog hrama. On će po odluci mitropolita nositi naziv Saborni hram Hrista spasitelja u Istočnom Novom Sarajevu“, rekao je Ćosić.

Odbornici su danas usvojili i nekoliko odluka o prodaji, zamjeni i kupovini gradskog građevinskog zemljišta.

Većina odluka je usvojena jednoglasno, što je, kako kaže Ćosić, karakterisalo ovu skupštinu opštine u prethodne četiri godine.

Ćosić očekuje da će u ovom sazivu, poštujući zakon o budžetskom sistemu, imati još jednu sjednicu Skupštine na kojoj bi trebalo da bude usvojen prijedlog budžeta opštine za 2021. godinu i time pokazati da u potpunosti ispunjavaju sve svoje obaveze.

Potpisani ugovori o sufinansiranju malih projekata

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić danas je u prostorijama opštinske uprave potpisao ugovore sa prvih deset, od ukupno 77 predstavnika zajednica etažnih vlasnika sa područja ove lokalne zajednice o sufinasiranju malih projekata koji su podržani sa po 500 KM.

Zbog epidemiološke situacije, potpisivanje ugovora organizovano je uz poštovanje svih mjera i preporuka, a preostalih 67 predstavnika ugovore će potpisati narednih dana, saopšteno je iz opštinske uprave.

Sufinansiranje projekata po ovom javnom pozivu vrši se sredstvima iz budžeta opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 45.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare