Usvojen Nacrt budžeta za 2020.

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 14.685.000 KM, što je za milion KM više u odnosu na rebalansirani budžet za ovu godinu.

Projektovana budžetska sredstva čine poreski i neporeski prihodi, grantovi iz zemlje, sredstva po osnovu transfera lokalnim zajednicama, primici za nefinansijsku imovinu, primici po osnovu poreza na dodatnu vrijednost, primici iz transakcija između različitih jedinica vlasti i neutrošena namjenska sredstva iz ranijeg perioda.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da će na sljedećoj skupštini biti definisan prijedlog budžeta i to će biti njegova definitivna verzija.

On je dodao da je budžet za iduću godinu investicioni, ambiciozan, sredstva će biti uložena u vrijedne projekte, te da planiraju da novac dobijen na osnovu plana primitaka po osnovu prodaje zemljišta, taksi i rente sa Jahorine bude vraćen na planinu kroz ulaganja u infrastrukturu, a u dogovoru sa Olimpijskim centrom.

“Određena sredstava biće namijenjena za izgradnju parka na Palama, izmještanje Toplane, asfaltiranje 16 ulica i drugi infrastrukturni projekti. Određene stvari ćemo da popravimo, korigujemo do iduće sjednice, uvažavajući sve primjedbe odbornika”, istakao je Jugović.

Prema njegovim riječima, rasprava na sjednici je bila veoma konstruktivna, nije bio nijedan prijedlog koji nema razloga da se ne nađe u planu budžeta, već je samo stvar prioriteta.

Jugović je naveo da se budžet ne može 100 odsto realizovati, da im je cilj od 90 odsto, te podsjetio da je opština u prethodne tri godine uradila 39 ulica ne uključujući Romanijsku ulicu u vrijednosti od 1.200.000 KM uz pomoć Vlade Srbije.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica kaže da se, iako Nacrt budžeta nije usvojen jednoglasno, nadaju da će usvajanje budžeta koje će biti za 15 dana biti jednoglasno.

“Budžet od 14 miliona KM za iduću godinu je izuzetno razvojni i bitan bez obzira što je izborna godina. Ako budemo uspjeli 95 odsto budžeta da ostvarimo, bićemo izuzetno zadovoljni jer u većini slučajeva tenderi i finansijska sredstva nisu problem nego nedostatak izvođača radova”, naglasio je Lasica.

On je dodao da su razgovarali i o informaciji vezanoj za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta koja se odnosi na njegovo preseljenje u Sportsko-poslovni centar “Peki”, i da će o tome detaljnije razgovrati na sljedećoj sjednici.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da je sjednica bila konstruktvna i kvalitetna, da je bilo dosta dobrih predloga, da je budžet u iznosu od 14 miliona KM za svaku pohvalu, od kojih je 4.230.000 KM planirano za infrastrukturu.

“Vrlo je ambiciozan budžet ali smatram da će nam više nedostajati vremena i biti problema sa izvođačima radova kao i sa tenderskim procedurama. Očekuje nas investiciona godina, razvojni budžet i nadam se da će sve biti po planu. Onako kako smo to kreirali ovim nacrtom i tako ćemo na sljedećoj sjednici u prijedlogu budžeta i da usvojimo”, naveo je Škipina.

Klubovi odbornika SDS-a i PDP-a danas nisu podržali nacrt budžeta za iduću godinu jer su imali niz primjedbi na njegovo povećanje koje se, između ostalog, odnosi na povećanje plata zaposlenih i prodaju zemljišta.

Šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić rekao je da nisu podržali nacrt budžeta, smatrajući da su sredstva dobijena prodajom opštinskog zemljišta kratkoročna i nestabilna.

“Četvrtina prihoda se zasniva na prodaji zemljišta, a sa druge strane imamo velike rashode. Šta ćemo ako u nekim narednim godinama ne budemo imali šta da prodamo na Jahorini od zemljišta, kojeg imamo sve manje. Čime ćemo onda da finansiramo tu tekuću potrošnju”, istakao je Tošić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments