Usvojen nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 11.718.000 KM

0
arhivska fotografija

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su jednoglasno Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 11.718.000 KM, što je za oko dva miliona više u odnosu na budžet ove godine.
Načelnik oštine Boško Jugović istakao je da se povećanje od dva miliona odnosi na kreditni aranžman od 1.200.000 KM za kupovinu imovine fabrike „Famos“ Koran koja je u stečaju, i sredstva za sufinansiranje Projekta vodovoda i kanalizacione mreže.

Jugović je naglasio da je danas jednoglasno usvojen i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 9.744.750 KM, što je smanjenje za oko 216.000 KM jer u ovoj godini nije uspjela prodaja planiranog zemljišta.

On je istakao da u ovoj godini nisu uspjeli da realizuju podsticaj za zapošljavanje, ali će u idućoj godini gledati da to bude ispravljeno i očekuje da od prodaje zemljišta bude obezbijeđeno 1,5 miliona KM koje bi iskoristio za podsticaj i završetak jačih investicija.

Jugović je naglasio da je Skupština opštine danas dala saglasnost da načelnik opštine može potpisati notarski ugovor o kupovini imovine „Famosa“, a rok je 1. decembar.

„Nakon toga će opština stečajnom upravniku uplatiti 50.000 KM kao depozit i garanciju da je ozbiljan kupac, a u narednih 60 dana Vlada Republike Srpske će izdvojiti prvi milion KM, dok će opština pokrenuti kreditni aranžman za potrebnih 1.150.000 KM“, pojasnio je Jugović.

On je dodao da će u narednom periodu biti izrađen eleborat kako bi na najbolji način bili iskorišteni pomenuti objekti i formirana poslovna zona.

Jugović kaže da je današnja Skupština imala imala pozitivan tok i izrazio zadovoljstvo što su ponovo imenovana četiri načelnika odjeljenja, koja su i do sada obavljala tu funkciju.

Predsjednik lokalne Skupštine Predrag Vučićević napomenuo je da su Nacrt budžeta za 2018. godinu i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu podložni izmjenama, te da će predstavnici političkih partija narednih mjesec dana sa načelnikom opštine neke stvari moći da koriguju.

Šef Kluba odbornika SDS-a Mladen Koprivica istakao je da je budžet za ovu godinu nerealno planiran i fiktivan, jer će budžet biti u deficitu, a to će se pokazati na završnom računu koji će biti usvajan u martu.

„Da je budžet nerealan i fiktivan pokazuje i to da uopšte nisu ispoštovani podsticaji za razvoj preduzetništva i zapošljavanja koji su planirani u iznosu od 480.000 KM“, naglašava Koprivica.

Šef Kluba odbornika DNS-a Miroslav Simović rekao je da je ovo druga sjednica Skupštine opštine gdje nijedna strana nije imala skupštinsku većinu, a DNS je pokazao da nije faktor opstrukcije rada lokalne Skupštine glasajući danas za imenovanje načelnika odjeljenja koji dolaze iz SDS-a i PDP-a.

Kada je riječ o podsticajima, Simović ističe da oni nisu isplaćeni jer je Jugović naslijedio dug od milion KM iz 2016. godine i koji je morao izmiriti.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina kaže da je model 12-12 odbornika, kakav je bio danas, najbolji za funkcionisanje Skupštine opštine Pale.

Škipina naglašava da su danas prošla imenovanja oko čega su se stranke sporile godinu dana, a jednoglasno je usvojen i revizorski izvještaj za 2016. godini koji je pokazao da je Jugović zatekao oko milion duga koji je u ovoj godini skoro uspio vratiti.

„To je bio ogroman kamen spoticanja u radu opštine i razlog zašto se određene planirane stavke u budžetu nisu mogle ispoštovati“, naglašava Škipina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare