Usvojen nacrt budžeta u iznosu od 9.961.400 KM

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas jednoglasno Nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 9.961.400 KM, što je na nivou rebalansa budžeta za ovu godinu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je budžet razvojni i ambiciozan jer su planirana sredstva za razvoj infrastrukture i podsticaj u zapošljavanju.

Jugović je rekao da se nada da će i u narednoj godini na Palama biti nastavljena dinamika gradnje objekata, što će omogućiti sredstva u budžetu, kao i od prodaje zemljišta na Jahorini ili Palama.

„Ta sredstva ćemo iskoristiti isključivo u razvojne svrhe“, rekao je Jugović i dodao da je iz ove godine ostalo oko 1.300.000 KM duga za dobavljače, što će izmiriti iz poreskih prihoda.

Jugović je naglasio da za plate zaposlenih ide oko 20 odsto budžeta, a sve ostalo su obaveze prema drugim budžetskim korisnicima.

On je naglasio da je budžet usvojen jednoglasno jer je planiran realno, kako bi se naredne godine krenulo sa radom.

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Pale Novka Vujičić istakla je da su sredstva u budžetu raspoređena tako da se za rad Skupštine opštine izdavaja oko 190.000 KM, za rad opštinske uprave oko tri miliona KM, investiciona ulaganja od 962.000 KM u urbanom dijelu i 700.000 KM za infrastrukturu u ruralnim područjima, kao i za podsticaj i za zapošljavanje.

Ona je pojasnila da se budžet upućuje u javnu raspravu, nakon čega slijedi donošenje Prijedloga budžeta za narednu godinu.

Odbornik SDS-a Bojan Ninković istakao je da je današnje jednoglasno usvajanje budžeta dokaz da će skupštinska većina raditi u interesu građana, da će se ponašati odgovorno, javno i transparentno.

„Nacrt budžeta je usvojen sa određenim primjedbama, koje će, kako je rekao načelnik, biti ugrađene u budžet i da će se izvršiti korekcija Nacrta budžeta“, rekao je on i dodao da svi odbornici treba da budu svjesni da moraju raditi odgovorno i korektno jer su ih birali građani, a Skupština je organ odlučivanja i izrade i kreiranja politika jedinica lokalne samouprave.

Odbornik DNS-a Miroslav Simović istakao je da je načelnik predložio veoma ambiciozan i razvojni budžet, koji će uz par amandamana biti usvojen jednoglasno, što je najvažnije za građane.

Odbornik SNSD-a Damjan Škipina istakao je da je današnja skupština primjer kako odbornici treba da rade odgovorno i ozbiljno, a sve u korist građana koji su ih izabrali.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović od sada će na Skupštini opštine Pale nastupati kao samostalni odbornik.

Predsjednik Skupštine Predrag Vučićević istakao je da su danas izvršili i izbor odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo i uputili Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Vučićević je naglasio da opština Pale daje osam odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo i za sada je sigurno da će Savez za promjene /SDS, PDP i NDP/ imati četiri odbornika, a koalicija SNSD-DNS-Socijalistička partija tri odbornika.

„Dvije odborničke liste idu u bubanj i nosilac jedne je Bojan Čvoro iz DNS-a, a druge Milan Madžgalj iz PDP-a“, rekao je on i dodao da će se nakon žrijebanja koje će se obaviti u CIK-u znati da li će u Skupštini grada biti po četiri odbornika iz ove dvije koalicije ili će biti pet iz Saveza za promjene, a tri iz kolacije SNSD-DNS-SP.

Prema njegovim riječima, sigurni odbornici u Skupštini grada su Zoran Gluhović i Damjan Škipina iz SNSD-a, Vladimir Lučić iz PDP-a, Mladen Koprivica i Nikola Blagojević iz SDS-a, nezavisni odbornik Bojan Pejović i Miroslav Simović iz DNS-a.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare