Usvojen budžet za narednu godinu od oko devet miliona KM

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 8.800.000 KM i budžet za narednu godinu u iznosu od 9.024.965 KM.
Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je opština imala dobru investicionu godinu, iako punjenje budžeta nije uvijek bilo dobro.

Kovačević je naglasio da u ovom momentu preduzeće „Šumarstvo“ sa Pale opštini duguje oko 520.000 KM, ali da imaju obećanje da će do kraja godine na račun opštine biti uplaćen određeni iznos, kao i oko 215.000 KM od ruske firme sa kojom je potpisan ugovor o gradnji hotela na Jahorini.

On je istakao da je budžet za narednu godinu socijalni i razvojni.

Kovačević je naveo da je 100.000 KM planirano za rekonstrukciju Dječijeg centra „Bubamara“, gdje boravi 150 djece. Sredstva će biti uložena u promjenu stolarije, krova i fasade, ali nije zaboravljen ni Dječiji centar „Cvrčak“, gdje će se raditi pristupni put i na taj način poboljšati boravak djece i u ovom privatnom obdaništu.

„Ovaj budžet vodi računa o ravnomjernom razvoju opštine, tako da će se u naselju Podgrab graditi parohijski dom, pristupni putevi u Kadinom selu, trotoar od Sumbulovca prema Mokrom, kao i kružni tok u centru Pala. U naselju Obilićevo vršiće se probijanje trase prema Kremenitim Brdima i biće asfaltirana raskrsnica u Obilićevu“, rekao je Kovačević.

On je dodao da će ovi projekti biti realizovani naredne godine, a garancija za to je da su i ove godine završeni svi planirani projekti.

Kovačević je naglasio da su u budžetu za narednu godinu povećana sredstva za stipendije, a obezbijeđena su i sredstva za pripravnike, kao i 80.000 KM za spoljašnje uređenje Sabornog hrama.

On je naglasio da je Skupština danas usvojila i Prijedlog odluke o platama opštinskih funkcionera, kojim je planirano povećanje za 2.000 KM radi plaćanja doprinosa funkcionerima koji imaju veći radni staž, a ne za povećanje plata.

„Povećanja plata funkcionerima neće biti“, rekao je Kovačević i dodao da je odluka donesena radi usklađivanja sa zakonom koji je donijela Narodna skupština na prijedlog Vlade Republike Srpske.

Komentarišući najavu odbornika Pokreta za naš grad da će razmisliti o bojkotu sjednica Skupštine opštine zbog ove odluke, Kovačević je rekao da oni, „što se njega tiče, ne moraju dolaziti na Skupštinu do kraja mandata“.

Kada je riječ o donošenju odluke o proglašenju Jahorine parkom prirode, Kovačević je naglasio da će sutra održati sastanak sa ministrom za prostorno uređenje i ekologiju Srebrenkom Golić i dodao da smatra da je ta odluka loša po opštinu jer izuzima oko 42 odsto površine Šumskog gazdinstva, koje ne bi moglo da opstane, a, osim toga, oko 220 radnika će biti ugroženo, ne računajući one zaposlene koji se oslanjaju na drvnu industriju.

„Kao načelnik učiniću sve da donesemo pravu odluku i zaštitimo Jahorinu, a da ne uništimo paljansku privredu“, rekao je Kovačević je i dodao da će naredne sedmice održati i vanrednu sjednicu Skupštine opštine na kojoj će biti raspravljano o ovome.

Odbornik Pokreta za naš grad Momir Blagojević istakao je da su oni bili uzdržani prilikom usvajanja rebalansa budžeta za ovu godinu „jer je to završeno i ne može se uticati na njega“.

Blagojević je naglasio da su odbornici opozicije glasali protiv budžeta za 2016. godinu jer se razvojna komponenta budžeta ne planira na osnovu strateških dokumenata, već da o prioritetima odlučuje veoma mali broj ljudi – načelnik i zamjenik načelnika, a da drugima nije pružena mogućnost da učestvuju u njegovom kreiranju.

„Trećina budžeta su izvorni prihodi opštine koji nastaju iz rente i zakonska obaveza je da se sačini program utroška za narednu godinu kao osnova za naplaćivanje, a oni to neće da bi javnost imala što manje uticaja na raspodjelu tih sredstava“, rekao je on.

Komentarišući odluku o platama opštinskih funkcionera, Blagojević je rekao da će oni razmotriti dalje učešće u radu Skupštine opštine jer je „nemoralno u ovom trenutku povećavati plate, a i nekorektno prema realnom sektoru“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare