Usvojen budžet za iduću godinu

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas budžet za iduću godinu u iznosu od 9,3 miliona KM, od čega poreski prihodi iznose oko 5,6 miliona KM, a neporeski oko 2,8 miliona KM.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je ovaj budžet sanacioni i da je iz ove godine preneseno 1,5 miliona KM troškova za sportsku dvoranu koja su morali planirati.

Kovačević je pojasnio da su prilikom planiranja budžeta morali da, u saglasnosti sa Vladom Republike Srpske, umanje sredstva od PDV-a za 510.000 KM.

“Kada smanjite ovako mali budžet za pola miliona KM onda to mora da se reflektuje na sve kategorije”, rekao je Kovačević, te napomenuo da sredstva za boračke i socijalne kategorije u suštini nisu smanjena, jer postoji budžetska rezerva.

On je naveo da su plate opštinskih funkcionera umanjene za 20 odsto, načelnika odjeljenja i savjetnika u kabinetu načelnika za pet odsto i radnika u administrativnoj službi za tri odsto.

Prema njegovim riječima, smanjeni su i materijalni troškovi administracije za 120.000 KM, a sa 15.000 na 30.000 KM uvećana su sredstva za Dom zdravlja Pale, koji je u procesu sertifikacije i mora to da završi za dvije godine.

Ističući da se očekuje veoma teška 2013. godina, Kovačević je ocijenio da je ovo najrealniji budžet, ali da će u martu sigurno biti iskazan deficit i moraće da bude smanjenja.

Protiv budžeta su glasali odbornici SNSD-a i Pokreta za naš grad – Pale.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović rekao je da su odbornici SNSD-a glasali protiv budžeta, jer njime nisu predviđena veća kapitalna ulaganja, iako na području opštine postoje mnogi infrastrukturni i kapitalni problemi.
On je naveo da je za te namjene planirano samo 34.000 KM.

Pejović smatra i da ako je riječ o sanacionom budžetu onda ne treba “zakidati” na najugroženijim kategorijama.

Odbornik Pokreta za naš grad – Pale Momir Blagojević rekao je da su odbornici ovog pokreta glasali protiv budžeta, jer nije smanjena potrošnja, a povećan podsticaj za poljoprivredu i razvoj malih i srednjih preduzeća.

“Današnja Skupština pokazala je kako će raditi – više se ponašala kao servis izvršne vlasti nego kao institucija koja treba da zaštiti interese građana”, naglasio je Blagojević.

Skupština je danas na sjednici usvojila i program izgradnje i uređenja prostora na području opštine Pale i program utroška sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata na području opštine Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments