Usvojen budžet za iduću godinu od 8.244.800 KM

0
Poziv za realizaciju projekta daljinskog grijanja

SOKOLAC – Skupština opštine /SO/ Sokolac usvojila je danas budžet za iduću godinu od 8.244.800 KM, koji je za devet odsto veći u odnosu na rebalans ovogodišnjeg.
Budžet za narednu godinu čine poreski prihodi od 3.536.000 KM, neporeski prihodi i grantovi 2.683.000 KM, transferi između različitih jedinica vlasti 630.000 KM, transferi unutar iste jedinice vlasti 750.000 KM, primici za nefinansijsku imovinu 390.000 KM i primici od finansijske imovine i zaduživanja i ostali primici 256.000 KM.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da najveći dio sredstava ide za ličnu potrošnju, odnosno Administrativnu službu, i da će taj problem biti riješen u narednih šest mjeseci.

On je naveo da je trenutno 40 radnika viška, prema aktuelnom Zakonu o lokalnoj upravi u Administrativnoj službi i ustanovama koje su na budžetu opštine Sokolac.

“Mi smo planirali ove godine smanjenje broja radnika. Sredstva u Nacrtu budžetu za 2019. nisu umanjena jer će biti potrebna za otpremnine i druge troškove. Nedostajaće još sredstava da to riješimo”, naveo je Bjelica, koji konačno rješenje ovog problema vidi u aktuelnim pregovorima Saveza opština i gradova i resornog ministastva Republike Srpske o kriterijumima o broju radnika u lokalnim upravama.

Komentarišući rashodovni dio budžeta za narednu godinu, Bjelica je rekao da će prioritet biti dodatna prava boračkih kategorija, unapređenje komunalne infrastrukture i razvoj sporta.

On je istakao da su u oblasti kapitalnih investicija planirani osvaremenjavanje saobraćajnica i organizacija 56. Međuopštinskih omladinskih sprtskih igara za čije održavanje će biti potrebno više od 500.000 KM.

Bjelica je naglasio da opština Sokolac planira refinansirati postojeće kredite emisijom obveznica, čime će ostati ukupno zaduženje opštine od oko 5,5 miliona KM.

Mirko Čolović iz opozicionog kluba SNSD-a rekao je novinarima da je bio uzdržan kod donošenja ovog dokumenta, tvrdeći da je budžet za 2019. već potrošen.

On smatra da je opština Sokolac u deficitu već jedan do dva budžeta, te da ono što je planirano neće biti izvršeno jer će sredstva otići na obaveze stvorene u ranijem periodu.

“Najviše primjedbi imamo na povećanje sredstava za oko 40.000 KM za Info-centar Sokolac, gdje se zapošljavaju novi radnici i gdje odobrnici iz lokalne Skupštine ne mogu da dođu i govore o problemima ove opštine i o skupštinskim temama”, naveo je Čolović.

On tvrdi da radnicima u lokalnom Info-centru plata kasni i po osam mjeseci.

Odbornici SO Sokolac većinom glasova su usvojili i izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine, prema kojem su, kako je naveo načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj, ostvarena ukupna budžetska sredstva od 4.418.000 KM, ukupno raspoređena 4.697.000 KM i iskazan deficit od 279.000 KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program rada Skupštine opštine Sokolac za 2019. i Program zimskog održavanja ulica, naselja, lokalnih i nekategorisanih puteva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments