Usvojen budžet za iduću godinu od 18,7 miliona KM

0

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik usvojila je danas budžet za iduću godinu u iznosu 18.693.000 KM, što je za oko 1,5 odsto više od rebalansiranog budžeta u ovoj godini koji je iznosio 18.368.625 KM.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je da su nakon usvojenog Nacrta budžeta i javne rasprave dobijeni određeni amandmani koji su uvaženi, tako da ih danas nije bilo.

„Ono što je pozitivno jeste da je budžet povećan u onom dijelu povrata od PDV-a, tako da ćemo u 2015. godini imati oko tri miliona KM, što nam je omogućilo da budžet postane malo više razvojni, a ne potrošački“, istakao je Dragičević.

Ukupni poreski prihodi projektovani su na iznos 14.085.800 KM, što je za skoro tri miliona KM više u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžet. Glavni razlog za povećanje jeste porast prihoda od PDV-a, kao posljedice promjene koeficijenata raspodjele ove vrste prihoda.

Ukupni neporeski prihodi planirani su u iznosu 2.447.200 KM i manji su za 854.000 KM u odnosu na prošlogodišnji plan.

Osnovna karakteristika rashodovne strane jeste da su Nacrtom budžeta rashodi za plate i materijalne troškove ostali na identičnom nivou kao u budžetu 2014.
godine, dok su rashodi za hitne interevencije, tekuće održavanje i kapitalna ulaganja povećani, prevashodno s ciljem daljeg otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda, za uređenje vodotoka, sanaciju klizišta.

Usvojena je danas i odluka o usvajanju rebalansa budžeta za 2014. godinu u iznosu 18.368.625 KM, što je za 70.000 KM ili 0,37 odsto manje od prvog rebalansiranog budžeta.

Razlozi su, prije svega, korekcije u prihodima, odnosno izmjena strukture prihoda, prvenstveno kod prihoda od indirektnog oporezivanja gdje se očekuje veći iznos prihoda nego što je planiran.

Drugi razlog su, prije svega, majske poplave zbog čega se na rashodovnoj strani sa pozicije hitnih intervencija, tekućeg održavanja i kapitalnih ulaganja moralo izdvojiti više sredstava da bi šteta koliko-toliko bila sanirana, saopštila je stručna služba Skupština opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare