Usvojen budžet od 9.203.666 KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas budžet opštine za 2019. godinu u iznosu od 9.203.666 KM.
Usvojeni budžet manji je za oko 850.000 KM od prvobitnog budžeta za ovu godinu, koji je prije rebalansa bio planiran u iznosu od 10.051.738 KM.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić rekao je novinarima nakon sjednice da činjenica da niko nije glasao protiv budžeta pokazuje da politika upravljanja i donošenja budžeta, koja se sprovodi već šest godina, daje rezultate.

Ćosić je naveo da će u ukupnim planiranim budžetskim sredstvima poreski prihodi iznositi 2.807.000 KM, neporeski 4.521.000 KM, dok su tekući rashodi planirani u iznosu od 6.069.466 KM, ali i nešto više od dva miliona za kapitalna ulaganja.

„U narednoj godini sufinansiraćemo i izgradnju sportske dvorane /500.000 KM/, novi gradski park u `centru dva`, gradimo Dečansku ulicu /350.000 KM/, proširujemo i rekonstruišemo saobraćajnicu Vuka Karadžića, zgradu opštine /100.000 KM/, nekoliko igrališta, a nastavićemo i sa ugradnjom nove javne LED rasvjete“, istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da su planirana dva miliona opštinskih sredstava za kapitalne investicije, izrazivši nadu da će biti sredstava i sa strane, odnosno, kako je naveo, podrške sa viših nivoa vlasti, prije svega Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječim, u narednoj godini iz budžeta će biti izdvojeno i 700.000 KM za pokriće deficita iz ranijih godina, koji je prouzrokovan deficitom iz 2012. godine, tako da bi u narednoj i 2020. godini trebalo da budu pokriveni svi deficiti.

Ćosić je rekao da je sa dnevnog reda sjednice povučen prijedlog odluke o zabrani držanja domaćih životinja na području ove opštine, s ciljem da se o tom pitanju sprovede javna rasprava.

Odbornik SDS-a Milan Kovačević smatra da je budžet realan, ali da je potrebno sačekati da prođe prvih šest mjeseci 2019. godine, kako bi se vidjelo kakvo će biti njegovo izvršenje.

Kovačević je pozdravio odluku da sa dnevnog reda bude povučen prijedlog odluke o zabrani domaćih životinja i da bude pokrenuta javna rasprava jer je potrebno usaglasiti stavove, zahtjeve i potrebe svih strana.

U strukturi budžetskih prihoda planirani prihodi su manji za 320.000 KM jer je preporukom Ministarstva finansija na Nacrt budžeta traženo da se grantovi od viših nivoa vlasti ne planiraju u budžetu dok ne budu ostvareni.

U strukturi neporeskih prihoda planirano je povećanje prihoda od naknade za uređenje građevinskog zemljišta za 149.000 KM, dok drugih promjena u strukturi neporeskih prihoda u odnosu na Nacrt budžeta za narednu godinu nije bilo.

Na zahtjev Centra za socijalni rad u novom budžetu biće povećana sredstva za tuđu njegu i pomoć u iznosu od 7.000 KM, kao i za lične invalidnine u iznosu od 24.000 KM.

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o visini poreske stope poreza na nepokretnosti za 2019. godinu, načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u državnoj svojini, te program rada zimske službe za narednu godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare