Usvojen budžet od 5,7 miliona KM

0

ISTOČNA ILIDŽA – Skupština opštine /SO/ Istočna Ilidža usvojila je danas budžet za 2013. od 5,7 miliona KM, koji je za 600.000 KM veći od ovogodišnjeg.

Budžet čine poreski prihodi od 3,4 miliona KM, neporeski 1,6 miliona KM i ostalo.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je budžet planiran dijelom i iz kreditnih sredstava za izgradnju infrastrukturnih objekata koji se moraju završiti ove godine.

Kovač je naglasio da je ovaj budžet socijalni i da lokalna zajednica ima opredjeljenje da mora sačuvati egzistenciju stanovništva, a sve ostalo “može i mora da sačeka”.

Kovač je naglasio da je opština Istočna Ilidža, prema preporuci Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, morala u budžetu smanjiti sredstva od PDV-a za 300.000 KM, kao i 150.000 KM po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, pa su samo po ta dva osnova morali umanjiti budžetski iznos za oko pola miliona KM.

Odbornici SO Istočna Ilidža usvojili su danas odluku o povećanju stope poreza na imovinu na 0,12 odsto.

Kovač ističe da opština, zbog teške ekonomske situacije i zastoja u građevinskim radovima, morala podići stopu poreza, koja je, uprkos tome, jedan od najnižih poreza u Srpskoj.

Odbornik SNSD-a Nebojša Šešlija naglasio je da su odbornici ove stranke glasali protiv budžeta, jer je planiran nerealno.

Šešlija je naglasio da ne treba povećavati budžet na uštrb građana i povećanjem stope poreza na imovinu, jer je to direktan udar na stanovništvo.

“Predložili smo niz amandmana, među kojima i da se odbornici odreknu dijela paušala, a da se od ovih sredstava stipendira određen broj uspješnih studenata sa područja opštine”, rekao je Šešlija i dodao da ti amandmani nisu prihvaćeni, kao ni inicijativa za izgradnju objekata za Gimnaziju i Srednju stručnu školu, te rješavanja problema u bolnici Kasindo.

Odbornici Skupštine opštine Ilidža su na današnjoj sjednici razmatrali i informacije o stanju bezbjednosti na području opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments