Usvojen budžet od 14.270.000 KM

0

FOČA – Skupština opštine Foča usvojila je budžet za iduću godinu od 14.270.000 KM, koji je za 330.000 KM ili 2,37 odsto veći u odnosu na projekciju ovogodišnjeg budžeta.
Planirano je 7.815.000 KM poreskih i 2.615.000 KM neporeskih prihoda, a iz 2018. godine je prenesen kredit od 2,5 miliona KM za gradnju vrtića, koja će početi na proljeće.

Uz gradnju vrtića, najveća investicija u narednoj godini biće druga faza izgradnje novog vodovoda u vrijednosti 2,8 miliona KM, koja nije iskazana u budžetu, kako je objasnila načelnik Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović, zbog specifičnog načina knjiženja te investicije koja će biti finansirana iz kredita Evropske investicione banke.

Za prijedlog budžeta glasalo je 19 odbornika, među njima i odbornici opozicionog NDP-a, dok su dva odbornika SDS-a bila uzdržana.

Načelnik opštine Radisav Mašić ocijenio je da je široka podrška odbornika potvrda nastojanja lokalne vlasti da budžet bude stabilizacioni i razvojni.

„Razvojna komponenta obuhvata 35 odsto budžeta, a taj iznos je i mnogo veći jer imamo investicije koje nećemo finansirati isključivo iz budžeta, već i iz drugih izvora, tako da će investicije koje će u 2019. godini biti realizovane premašiti sedam miliona maraka“, rekao je Mašić.

On je istakao da su najveći projekti izgradnja druge faze vodovoda i obdaništa, saniranje Osnovne škole „Sveti Sava“, utopljavanje Srednjoškolskog centra, elektrifikacija Industrijske zone Brod i sedam sela, asfaltiranje puteva, završetak rekonstrukcije Sportskog centra „Partizan“, kao i završetak dvije stambene zgrade od 12 i 20 stanova za socijalne kategorije.

Mašić je podsjetio i da je u toku izrada glavnog projekta za izgradnju nove magistrale Brod-Tjentište.

Na sjednici je usvojen i rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim su ukupna budžetska sredstva smanjena sa 13.940.000 na 11.730.000 KM, a najviše zbog prenošenja kredita za gradnju vrtića u 2019. godinu.

Fočanski parlament dobio je novog odbornika Milana Vukovića, koji je zamijenio Spomenka Stojanovića, novoizabranog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vuković će djelovati u novoformiranom četvoročlanom Klubu nezavisnih odbornika, koji su napustili DNS.

Dosadašnji sekretar Skupštine opštine Foča Brana Stanković razriješena je dužnosti zbog odlaska u penziju, a za vršioca dužnosti sekretara imenovan je Branimir Radović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare