Usvojen akcioni plan jačanja socijalne zaštite

0

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik usvojila je Akcioni plan jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije za period 2015-2016. godine, koji predstavlja osnovu za djelovanje svih institucija s ciljem unapređenja položaja socijalno isključenih grupa.

Predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Zvornik Biljana Milić rekla je da je Akcioni plan kreirala ova komisija i operativni tima koji čine predstavnici relevantnih institucija uključenih u sistem socijalne zaštite, a u okviru Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač.

Ovaj projekat uz finansijsku pomoć Vlade Holandije provode tri agencije Ujedinjenih nacija – UNDP, UNHCR i UNICEF.

„Izradi Akcionog plana prethodila je analiza situacije u oblasti socijalne zaštite i inkluzije u opštini Zvornik. Na osnovu prikupljenih podataka definisane su socijalno isključene kategorija stanovništva, prioritetne grupe i problemi sa kojima se te grupe suočavaju“, rekla je Milićeva.

Ona je pojasnila da su među četiri najugroženije grupe izdvojena djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji, potom stara lica, osobe sa invaliditetom bez porodičnog staranja i osobe sa problemima mentalnog zdravlja, dok treću grupu čine siromašni i lica u stanju socijalne potrebe, a četvrtu čine djeca žrtve nasilja u porodici.

Akcioni plan ima za cilj da uspostavi adekvatne usluge savjetovanja i stručnog rada sa djecom sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u lokalnoj zajednici, da definiše mehanizam pomoći i podršku nezaposlenim i siromašnim licima u stanju socijalne potrebe, te ojača postojeće resurse i uspostavljanje usluge za pružanje pomoći starijim i iznemoglim licima, osobama sa invaliditetom i osobama sa problemima mentalnog zdravlja.

Osim toga, Akcioni plan definiše mehanizme pomoći i podršku žrtvama nasilja u porodici i međuvršnjačkog nasilja, kao i obezbjeđenje podrške šire društvene zajednice i viših nivoa vlasti za aktivnosti na polju socijalne zaštite i inkluzije definisanih grupa, saopšteno je iz lokalne samouprave.

„Sam projekat podrazumijeva određenu finansijsku pomoć i u tom smislu već su započete aktivnosti na obezbjeđivanju pomoći Centru za socijalni rad u vidu tehničke opreme, a početkom naredne godine biće podržan još jedan, posebno usmjeren projekat u zajednici koji se mora odnositi na jednu od ove četiri definisane grupe“, napomenula je Milićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare