Ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji

0

BEOGRAD – NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće zvanično ustoličen u najsvetiji tron patrijarha srpskih 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh će tog dana, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, posjetiti Kosovo i Metohiju i Pećku patrijaršiju, lavru patrijaraha srpskih, gdje će predvoditi Svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

„Tom prilikom po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja NJegove svetosti Porfirija u najsvetiji tron patrijaraha srpskih“, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se napominje da osam vijekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode nasljednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Poslije uspostavljanja jedinstava SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na srpske arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana.

Ustoličenje prvog patrijarha obnovljene Srpske patrijaršije, patrijarha Dimitrija /Pavlovića/ u drevni tron u Pećkoj patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine.

Kasnije su u ustoličeni i njegovi nasljednici na tronu Svetog Save – patrijarh Varnava /Rosić/ 6. jula 1930. godine, patrijarh Gavrilo /Dožić/ 2. avgusta 1938. godine, patrijarh German /Đorić/ 29. maja 1960. godine.

Tu je ustoličen i patrijarh Pavle /Stojčević/ jula 1994. godine i patrijarh Irinej /Gavrilović/ 3. oktobra 2010. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare