USR Bistrica izvelo akciju čišćenja Mokranjske Miljacke

0

Povodom 22. marta „Svjetskog dana voda“ USR Bistrica – Pale izvela je akciju čišćenja rijeke Mokranjske Miljacke na potezu Han Derventa – Kamenolom. Zbog visokog vodostaja čišćeno je zemljište uz rijeku i rubni dijelovi riječnog korita.

„Kao udruženje građana svake godine izvodimo više akcija čišćenja riječnih korita paljanskih rijeka, kako povodom značajnih datuma tako i tokom godine po potrebi. Zbog našeg volonterskog rada i isticanja potrebe očuvanja životne sredine, izgradnje sportsko-ribarskog centra u podnožju Jahorine, već dvije godine smo uzastopno proglašeni najboljim udruženjem građana u Republici Srpskoj, što svakako afirmiše i našu opštinu odnosno njene građane.

Ovim putem želimo da zamolimo sve naše građane u svim mjesnim zajednicama da počnu brinuti o čistoći potoka i rijeka.

Posebnu kritiku zaslužuju opštinske vlasti i inspekcije, jer moraju više raditi na primjeni zakona i obezbjeđivanju sredstava za rješavanje otpadnih voda i trajnu zaštitu riječnih tokova i priobalja.

Konkretan prijedlog je da vlasti plate našim članovima (demobilisani borci bez zaposlenja) rad na čišćenju riječnih korita i obala. U kratkom periodu se mogu očistiti svi tokovi u Palama, Podgrabu, Mokrom, Podvitezu, Jahorinskom potoku i dr.

Postoji novac koji se vraća u opštinu iz budžeta RS na osnovu korišćenja voda koji nije nikad manji od 80.000 КМ godišnje i on se upravo mora namjenski koristi za zaštitu izvorišnih zona i riječnih tokova opštine Pale.

Za pola tog novca mi će mo očistiti sve riječne tokove u Palama i zaposliti četiri stalna čuvara koji će svakodnevno nadgledati sve tokove i odgovorno obavljati svoj posao.“ – stoji u saopštenju USR Bistrica.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=6z-qNVV-5eM&feature=player_embedded}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare