Uspostaviti saradnju holandskih i rogatičkih privrednika

0


ROGATICA – Holandija je spremna da povezuje svoje sa rogatičkim privrednicima, rekao je danas holanski ambasador Jurian Krak tokom susreta sa načelnikom opštine Rogatica Tomislavom Puhalcem.Krak je rekao novinarima da je pomoć Vlade Holandije opštini Rogatica za razvoj poljoprivredne proizvodnje dovela do rezultata, što je omogućilo otvaranje novih vidika u budućnosti.

Holanski ambasador, koji je obišao objekte za skladištenje krompira u Brankovićima kod Rogatice, čiju je izgradnju finansirala Vlada Holandije, kaže da je u ovoj opštini vidio predane i sposobne ljude koji su uspjeli da unaprijede proizvodnju krompira.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je da je oblast poljoprivrede strateško opredjeljenje opštine i da je lokalna zajednica spremna da uklanja barijere kako bi ulaganja bila sigurnija i uspješnija.

Puhalac je rekao da je zadovoljan načinom utroška sredstava Vlade Holandije u razvoj poljoprivrede i izgradnju magacina za skladištenje krompira.

Ismar Ćeremida, menadžer UNDP-ovog projekta „Lanci vrijednosti zapošljavanja“, koji ova organizacija realizuje sa holanskom Vladom, kaže da je neophodno organizovati široku bazu udruženih proizvođača na području opštine Rogatica.

On ističe da je to način da bude ukrupnjena proizvodnja i obezbijeđen izlazak na evropsko tržište. „U tom poslu nezaobilazna je uloga vlasti, koje kvalitetnim zakonskim rješenjima mogu doprinijeti lakšem poslovanju, mada će krompir sa ovih prostora vrlo brzo biti na tržištu EU“, rekao je Ćeremida.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare