Uspješno okončane škole animiranog filma i ikonopisanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu uspješno su okončane škole animiranog filma i ikonopisanja koje su počele u februaru u organizaciji Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ iz ovog grada.

Škola animiranog filma rezultirala je izradom dva animirana filma čija je tema u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno njenim utemeljiteljem Svetim Savom.

Član Studija crtanog filma „SCF 98“ iz Niša Dejan Dabić, koji je uz kolege iz ovog studija Zorana Stefanovića i Slobodana Miloševića, 15 polaznika škole animiranog filma upoznao sa osnovama animacije, izjavio je Srni da je jedan od animiranih filmova, koji je završen, ekranizacija pjesme Vojislava Ilića „Sveti Sava“.

On kaže da je urađena radna verzija i drugog filma pod nazivom „Putovanje Svetog Save“, a rad na njemuj započet je u julu na Međunarodnoj koloniji crtanog filma u Nišu, uz učešće i djece sa teritorije Istočnog Sarajeva.

Dabić je istakao da je Studio crtanog filma iz Niša do sada radio u nekoliko opština Istočnog Sarajeva.

„U Osnovnoj školi `Petar Petrović NJegoš` uradili smo ranije dvije radionice u saradnji sa festivalom `Prvi kadar`. Posebno smo radili u okviru samog festivala. Jednu radionicu smo radili i u Srednjoškolskom centru na Palama u okivru `Jahorina festa`“, naveo je Dabić i dodao da su polaznicima škole animiranog filma uručene diplome.

Istovremeno sa školom animiranog filma realizovan je i već tradicionalni projekat škole ikonopisanja, koji će biti okončan izložbom radova sa ovogdišnje škole pod nazivom „Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske“, koju bi 23. oktobra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo trebalo da otvori NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Paroh novosarajevski jerej Mladen Drobnjak izjavio je Srni da će biti izložene oslikane kopije ikona iz Muzeja Stare srpske pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu i muzeja manastira u Dobrunu kod Višegrada koje pripadaju italo-kritskoj školi.

„Sa sadržajima koje smo ponudili kroz ove projekte željeli smo da djeci pružimo drugačiji pristup umjetnosti i kulturi, da ih na neki način oplemenimo, što smatramo značajnim jer na ovim prosotrima nema rada sa djecom na ovakav način“, istakao je Drobnjak, navodeći da je školu ikonopisanja pohađalo oko 60 polaznika.

On je rekao da će Mitropolija dabrobosanska, odnosno njen Pravoslavni centar za mlade nastojati da sa ovakvim i sličnim projektima nastave i sljedećih godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare