Uspješna saradnja privrede i nauke

0

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika i dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Miladin Gligorić potpisali su danas u Zvorniku novi ugovor kojim je u narednih pet godina definisana poslovno-tehnička saradnja između ovog privrednog subjekta i visokoobrazovne ustanove.
Kompanija „Alumina“ i Tehnološki fakultet u Zvorniku, kao dugogodišnji partneri, brojnim primjerima saradnje, predstavljaju uspješan spoj privrede i nauke, ocijenili su menadžment najvećeg ovdašnjeg kolektiva i rukovodstva Fakulteta.

Gligorić je rekao da su ovim ugovorom stvoreni preduslovi za još uspješniju poslovnu saradnju, precizirajući da će Tehnološki fakultet i „Alumina“ ubuduće stvarati timove koji će biti angažovani na rješavanju određenih poslova i projekata.

„Naš fakultet imaće mogućnost da ponudi određene programe i rješenja vezane za problematiku koju `Alumina` ima u svom tehnološkom procesu proizvodnje“, naveo je Gligorić.

On je rekao da će studenti Tehnološkog fakulteta i dalje moći da obavljaju praktičnu nastavu u ovoj fabrici, te da dolaze u proizvodne pogone i upoznaju se sa procesom proizvodnje, ali i da rade razne hemijske analize u fabričkim laboratorijama, navodeći da trenutno, na dva studijska programa, Tehnološki fakultet ima 350 studenata.

Gligorić je istakao da je ugovorom dogovorena i saradnja u oblasti naučnog djelovanja.

„Magistrantima i doktorantima Tehnološkog fakulteta biće omogućen rad sa stručnim ljudima ove fabrike, dok će istovremeno kadrovi iz `Alumine` biti u prilici da budu angažovani na poslovima i zadacima fakulteta u oblasti nastave, istraživanja, realizaciji novih projekata, te da imaju mogućnost usavršavanja kroz specijalne seminare, doktorske i master studije“, rekao je Gligorić.

Dekan Tehnološkog fakulteta izrazio je zahvalnost menadžmentu kompanije „Alumina“, koji je, kako je rekao, pokazao veliku spremnost da sa ovom visokoobrazovnom ustanovom radi na zajedničkim poslovnim angažmanima.

„Najveća vrijednost ovog ugovora jeste potpuno razumijevanje rukovodstva `Alumine` za potrebom razvoja našeg fakulteta u pogledu njegove modernizacije i kadrovskog jačanja, ali i osavremenjavanja u oblasti opreme koja će biti podloga za školovanje mladih ljudi“, naglasio je Gligorić.

On je posebno važnim ocijenio spremnost menadžmenta „Alumine“ da uspješne kadrove koji završe studije na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku angažuje u proizvodnom procesu ove fabrike.

Kompanija „Alumina“ je u protekle tri godine zaposlila 16 diplomiranih tehnologa koji su diplomirali na ovom Tehnološkom fakultetu.

Direktor proizvodnje i marketinga u „Alumini“ Radislav Filipović rekao je da je „Alumina“, odnosno Fabrika glinice „Birač“, odigrala veoma važnu ulogu u periodu osnivanja i prvobitnog razvoja Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, što se kasnije pokazalo kao odlična investicija.

„Danas u `Alumini` radi i značajno doprinosi razvoju i prosperitetu nekoliko desetina inženjera koji su osnovne studije završili na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku. Neki od ovih inženjera su glavni nosioci aktivnosti u proizvodnim procesima, kao i u rukovodnim strukturama fabrike“, rekao je Filipović, koji je i vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

Budući da je „Alumina“ u fazi intenzivnog razvoja novih proizvoda, a s druge strane da je Tehnološki fakultet, pored odgovarajućih kadrova i odlično opremljen instrumentalnom tehnikom koja može značajno doprinijeti u fazi istraživanja kao i u fazi određivanja kvaliteta finalnih proizvoda, Filipović smatra da će ova saradnja biti od izuzetne važnosti za obje strane.

„Kroz ovu saradnju i realizaciju razvojnih programa, `Alumina` planira da regrutuje mlade kadrove sa Tehnološkog fakulteta koji bi trebali svoju karijeru da grade u ovoj fabrici i da budu jedni od glavnih nosilaca, ne samo na novim projektima, već i da polako preuzimaju vodeću ulogu u postojećim programima, gdje imamo određnih kadrova koji su pred odlaskom u penziju“, istakao je Filipović.

Sastanku su prisustvovali i prodekan Tehnološkog fakulteta docent Aleksandar Došić i direktor razvoja i kontrole kvaliteta u „Alumini“ Zoran Obrenović, koji je i docent na zvorničkom Tehnološkom fakultetu, saopštila je Služba za odnose s javnošću kompanije „Alumina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare