Uspješan rad Matične biblioteke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo uspješno je završila prošlu godinu u kojoj je upisano oko 3.200 novih korisnika, što je isti broj kao i 2013. godine, te je značajno popunjen fond knjiga, rekla je Srni direktor biblioteke LJiljana Knežević.

„Prošle godine dobili smo značajan legat dugogodišnjeg urednika Izdavačke kuće `Svjetlost` i autora velikog broja knjiga, pokojnog Riste Trifkovića. Osim 1.300 knjiga iz njegove kućne biblioteke, dobili smo izvanredno vrijedne rukopise iz kojih se vide njegovi kontakti sa Ivom Andrićem i Mešom Selimovićem, kojima je bio recenzent. Obrada tog legata je u toku i nadamo se da ćemo ga u junu predstaviti javnosti“, rekla je Kneževićeva.

Ona je posebno istakla da je Matična biblioteka prošle godine objavila šest izvanrednih zvučnih izdanja za slijepa i slabovida lica i nekoliko knjiga u crnom tisku, koje su predstavljene i na Sajmu knjiga u Beogradu.

Sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH, Biblioteka je uspjela da realizuje projekat uređenja ulaza i hola, a prema informacijama kojima raspolažu, dobiće i tekući grant u visini od 12.000 KM, koji je planiran za 2014. godinu.

Kneževićeva je navela da će ova bespovratna sredstva biti utrošena u prvom kvartalu ove godine na uređenju prostora ove kulturne ustanove.

Problem sa kojim se Biblioteka i dalje suočava je nedovoljan prostor za smještaj oko 115.000 bibliotečkih jedinica. Sama Biblioteka ima oko 600 metara kvadratnih funkcionalnog prostora, od kojih je 400 metara kvadratnih u centralnoj zgradi i oko 200 u Dječijoj biblioteci.

„Biblioteka ove veličine bi, prema standardu, trebalo da raspolaže sa 2.200 do 2.400 metara kvadratnih. Smještaj građe nam je stalni problem, a nismo u stanju da obezbijedimo adekvatne čitaoničke prostore“, navela je Kneževićeva.

I pored ovog problema, Matična biblioteka ima ambiciozne planove za ovu godinu. Budući da je ušla u regionalni program za bibliotečko poslovanje „Kobis tri“, prioritet će biti obrada knjižne građe.

„Poznato je da Biblioteka već raspolaže sa tri dragocjena legata koja želimo da predstavimo široj javnosti kroz elektronski katalog“, objasnila je Kneževićeva.

U planu je i poboljšanje usluga za lica sa invaliditetom, odnosno izrada prilazne rampe, što će Biblioteci poboljšati kvalitet usluga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare