Uspješan nastup BiH na matematičkoj olimpijadi

0

Predstavnici BiH na matematičkoj olimpijadi

Osamnaesta juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO) održana je u periodu 21. do 26.6. u Ohridu u Makedoniji. Ovo takmičenje iz matematike održava se svake godine u junu, a na njemu pravo učešća imaju djeca do 15,5 godina starosti.
U zvaničnom dijelu takmičenja učestvuje 11 država, čiji timovi imaju po 6 takmičara. Postoji i nezvanični dio, gdje učešće uzimaju i države iz ostatka svijeta koje su zainteresovane da se takmiče. Na takmičenju se rade 4 zadatka, a vrijeme predviđeno za njihovu izradu je 270 minuta.

Svaki zadatak vrijedi 10 bodova, tako da je moguće osvojiti maksimalno 40 bodova. Zadatke biraju (određuju) predstavnici svih država učesnica dan uoči samog takmičenja. Ekipe koje dolaze na ovo takmičenje biraju se kroz takmičenja, koja svaka od država koja učestvuje na JBMO organizuje tokom školske godine.

Ekipa Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na ovom takmičenju izabrana je na Juniorskoj olimpijadi BIH koja je održana 31. maja u Sarajevu. Tada je određeno da će u Ohrid ići sljedećih 6 učenika:

1. Tijana Babić, Banjaluka
2. Milica Đokić, Istočno Sarajevo
3. Amar Kurić, Sarajevo
4. Stefan Jurošević, Vlasenica
5. Azur Đonlagić, Tuzla
6. Marija Đurić, Doboj

Interesantno je da je završno takmičenje za matematičku olimpijadu koja je prošle godine održana u Antaliji u Turskoj bilo organizovano na Filozofskom fakultetu u Palama.

Kao vođa ekipe za Ohrid imenovan je mr Marko Ćitić (Filozofski fakultet Pale), a za zamjenika vođe imenovan je Admir Beširević (PMF Sarajevo). Ekipa je put Makedonije krenula 20. juna iz Pala. Samo takmičenje održano je 23. juna, a već sutradan 24. juna, bili su poznati konačni rezultati takmičenja.

Ekipa BIH ostvarila je veliki uspjeh, pošto je osvojila tri srebrne medalje, a njih su osvojili učenici: Amar Kurić, Azur Đonlagić i Tijana Babić. JBMO je prije svega pojedinačno takmičenje (ne ekipno), tako da je iz tog ugla gledano, Bosna i Hercegovina ostvarila jedan od najboljih rezultata od kada učestvuje na ovom takmičenju. Na takmičenju je u zvaničnom dijelu učestvovalo 63 takmičara (Crna Gora je u ekipi imala 3 takmičara), a podijeljene su 42 medalje: 7 zlatnih, 15 srebrnih i 20 bronzanih. Ispostavilo se da je ovaj put za zlatnu medalju bilo potrebno osvojiti najmanje 36 bodova, srebrnu 28, a za bronzanu 11, od mogućih 40 bodova.

Raspored osvojenih medalja po državama učesnicama, u zvaničnom dijelu:

DRŽAVA

ZLATO

SREBRO

BRONZA

RUMUNIJA

5

1

TURSKA

1

5

SRBIJA

1

3

2

BOSNA I HERCEGOVINA

3

GRČKA

2

3

BUGARSKA

1

5

MOLDAVIJA

4

CRNA GORA

2

MAKEDONIJA

2

ALBANIJA

1

KIPAR

1

Kao i prethodnih godina, ekipa Rumunije pokazala je superiornost u odnosu na ostale države osvojivši čak 5 zlatnih medalja od 7 koliko se dodjeljuje po pravilima JBMO. Sem Rumunije, na ovom takmičenju tradicionalno su dobre i ekipe Srbije, Turske i Bugarske. Ekipa BIH je ove godine osvojila dvije srebrne medalje više od Bugarske i isto srebrnih medalja kao Srbija, pa je tako napravljen veliki iskorak u odnosu na prethodnu godinu, kada je na 17. JBMO u Antaliji (Turska) osvojena jedna srebrna medalja (Tijana Babić).


Milana Popržen, Marko Ćitić i Tijana Babić

Učenica 9. razreda iz Banjaluke, Tijana Babić osvojila je drugu srebrnu medalju na JBMO i svrstala se među najuspješnije takmičare iz BIH na JBMO. Dvije srebrne medalje velika su zasluga i njene nastavnice Milane Popržen iz Banjaluke, čiji učenici već nekoliko godina uzastopno čine dio ekipe BiH koja učestvuje na ovom takmičenju.

Posebno treba istaći gostoprimljivot i ljubaznost domaćina (organizatora), koji su dosta truda uložili da takmičenje protekne u naboljem redu, kao i da boravak svim učesnicima u Ohridu bude prijatan i zanimljiv, obogaćen sportsko-rekreativnim sadržajima, izletima… Međutim, ono što je najbitnije je da je takmičenje proteklo regularno, bez primjedbi na izbor zadataka, rezultate i bodovne granice za medalje, oko kojih su se predstavnici svih država jednoglasno složili.

Finansijska sredstva koja su bila potrebna za naš odlazak na Ohrid, obezbijedila su odgovarajuća ministarstva: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Federalno ministarstvo obrazovanja.

Naredna, 19. po redu JBMO, biće održana u junu 2015. godine u Srbiji.

(www.palelive.com / M.Ć.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare