Uskoro raspuštanje kolektivnog centra u Karakaju

0

ZVORNIK – Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je danas u Zvorniku da će u okviru CEP dva projekta, koji se provodi na nivou BiH, biti raspušten kolektivni centar u Karakaju.

Čordaš je, nakon sastanka kome su prisustvovali zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miladin Dragičević i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, rekao novinarima da se CEP dva projekat u Zvorniku odnosi na izgradnju 34 stambene jedinice ukupne vrijednosti oko 1,4 miliona KM, čijim bi završetkom bio raspuštan kolektivni centar u Karakaju.

On je dodao da je bilo riječi da se, umjesto gradnje novih, kupe stanovi za ovu populaciju koji su već izgrađeni, ali da se cijena izgrađenih stanova uklapa u predviđenu cijenu.

Podsjetivši da realizacija CEP dva projekta ide sporo, Čordaš je rekao da je bilo očekivano da će radovi na realizaciji ovog projekta početi ljetos, ali da su tek sada završene administrativne procedure.

Čordaš je rekao da je bilo riječi i o projektima koji se odnose na povratnike, interno raseljena lica i na održiv povratak.

Dragičević je rekao da se privode procedure za CEP dva projekat, u okviru kojeg će biti kupljeni stanovi u Zvorniku za porodice koje su smještene u kolektivnom centru u Karakaju.

„Izvršena je anketa među ljudima smještenim u kolektivnom centru u Karakaju, oni su obišli već gotove stanove, prihvatili i dali saglasnost“, rekao je Dragičević i istakao da je bilo riječi o učešću opštine u ovom projektu, koja kod izgradnje novih stanova daje zemljište, infrastrukturu, kao i svu potrebnu dokumentaciju.

Dragičević je podsjetio da je opština Zvornik aplicirala na više projekata na javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji je zatvoren ovih dana.

„Konačnu odluku o iznosu sredstava za prioritetna dva projekta za Zvornik daće Komisija za izbjegla i raseljena lica BiH, a najvjerovatnije biće izdvojeno oko 125.000 KM za ove projekte na dvije lokacije u Zvorniku“, rekao je Dragičević.

Stevanović je rekao da će se raditi revitalizacija puta u zaseoku Ravne Njive u kojem žive Srbi koji su bili raseljeni za vrijeme ratnih dejstava.

On je dodao da je ovaj projekat vrijedan oko 35.000 KM i da ga finansira Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

„Radićemo još dva projekta koji se odnose na asfaltiranje puteva u izbjegličkim naseljima Branjevo i Ekonomija, ali nam je potrebna odluka Komisije za izbjegla i raseljena lica BiH“, rekao je Stevanović.

On je naglasio da lokalna zajednica radi sve za dobrobit ljudi kojima je potrebna pomoć.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare