Uskoro prezentacija projekta nove bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Bolnice Kasindo Slavko Ždrale i predsjednik reprezentativnog Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić izrazili su danas optimizam u pogledu obezbjeđivanja uslova za skori početak izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

„Ne mogu reći tačan datum početka izgradnje. O tome treba da se izjasni Vlada Republike Srpske. Svakako da je riječ o izuzetno važnom projektu, koji je od velikog značaja za ovu stratešku medicinsku ustanovu u Srpskoj, prema kojoj trenutno gravitira oko 120.000 ljudi sa područja Sarajevsko-romanijske regije, ali i šire“, rekao je Granulić na konferenciji za novinare u bolnici Kasindo.

On je prisustvovao sastanku Sindikalne organizacije ove bolnice na kome je glavna tema bila sagledavnje izuzetno teške situacije u kome se već duže vrijeme nalaze zaposleni u Bolnici Kasindo, ali i kampanja za izgradnju nove bolnice.

„Zaposleni u Kasindolu još nisu primili platu za juni, doprinosi im nisu uplaćeni već 30 mjeseci, tako da nemaju ovjerene zdravstvene knjižice. Isplata naknada za prevoz radnika kasni od februara prošle godine“, naveo je Granulić samo neke od problema 448 radnika Bolnice Kasindo.

Prema njegovim riječima, evidentiran je i veliki problem koji se, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u bolnici, tiče enormnih plata određenog broja ljekara koje premašuju 4.000 KM, a u prethodnom periodu uočene su i druge finansijske nepravilnosti u poslovanju bolnice.

On je naveo da je proces rješavanja problema u Bolnici Kasindo, koji je pokrenuo Slavko Ždrale nakon preuzimanja funkcije direktora 13. februara, naišao na razumijevanje i podršku Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i sindikata, kao i Fonda zdravstvenog osiguranja.

On je dodao da je danas „Krajina lijek“ krenuo u distribuciju inzulina u Republici Srpskoj i da su na taj način prevaziđene određene nesuglasice na relaciji te firme i Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

„Inzulina u Srpskoj ima dovoljno i snabdijevanje će i ubuduće biti redovno, samo putem novog distributera“, najavio je Granulić.

Direktor Bolnice Kasindo Slavko Ždrale podsjetio je novinare da je u momentu primopredaje dužnosti naslijedio dug bolnice u iznosu od 33.450.061 KM, a riječ je o potraživanjima dobavljača, obavezama prema radnicima, obavezama prema Poreskoj upravi i dugovanja prema Fondu zdravstvenog osiguranja.

„Uprkos svim teškoćama, za prvih šest mjeseci ove godine bilježimo oko 20 odsto više pacijenata u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu smo uspjeli da na finansijskom polju ostvarimo uštede od oko 18 odsto“, naglasio je Ždrale.

On je posebno zahvalio dobavljačima hrane, lijekova i energenata za Bolnicu Kasindo na dosadašnjem razumijevanju za otežano ispunjavanje ugovorenih obaveza i realizovanih usluga.

Ždrale je izrazio zahvalnost Sindikatu za spremnost da se zajedno sa menadžmentom bolnice i nadležnim institucijama Republike Srpske uhvati u koštac na rješavanju gorućih problema u Kasindolu, sve sa ciljem obezbjeđivanja normalnih uslova za rad medicinskog osoblja, kao i podizanja standarda i zdravstvenih usluga.

Odgovarajući na pitanje kako da Bolnica Kasindo „živi i radi“ do useljenja u novu zgradu, on je rekao da će prelazno rješenje biti rekonstrukcija i revitalizacija postojećih kapaciteta.

Prema njegovim riječima, za tu namjenu biće iskorištena sredstva od oko tri miliona KM, koja su obezbijeđena putem Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srpske, a biće utrošena u izgradnju polikliničkog bloka sa 24 specijalistička kabineta.

Nakon toga do kraja godine bi trebalo da uslijedi i rekonstrukcija hirurškog bloka, kao i preseljenje neurohirurgije u nove prostorije, što bi trebalo da bude realizovano, zahvaljujući donacijama iz Italije.

„Naš optimizam zasnivamo na jasnim činjenicama – vlastitim resursima, znanju i odgovornijem radu, kao i podršci ključnih institucija Republike Srpske“, rekao je Ždrale.

On je dodao da Bolnicu Kasindo podržava i lokalna zajednica, odnosno opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, kao i grad Istočno Sarajevo.

Predsjednik Sidnikalne organizacije Bolnice Kasindo Radivoje Prorok zauzeo se za poboljšanje uslova rada zaposlenih i boravka pacijenata u ovoj ustanovi.

On je u ime svojih kolega zamolio pacijente i javnost za razumijevanje, ističući da će sve naredne aktivnosti biti usmjerene upravo ka optimalizaciji uslova liječenja u bolnici Kasindo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare