Uskoro otkup kože

0
SOKOLAC – Na sjednici Skupštine Zemljoradničke zadruge Sokolac, održanoj minulog petka, usvojeni su Izvještaj o radu u proteklih dva i po mjeseca, koliko Zaduga postoji, i Program rada za naredni jednogodišnji period.
Kako je istakao diretkor Bojan Obradović, iako postoji samo dva i po mjeseca, Zadruga je stekla zavidan nivo povjerenja kod poljoprivrednih proizvođača.

– U našoj prodavnici poljoprivrednici mogu kupiti hranu za stoku po veoma povoljnim cijenama. Nabavili smo i vozilo kojim dostavljamo do kućnog praga sve što kupe poljoprivrednci. Sa rukovodstvom Mljekare Pađeni“ i proizvođačima mlijeka dogovorili smo da zemljoradnici u našoj prodavnici mogu podići ono što im je potrebno i, nakon, mjesec dana, to platiti određenom količinom mlijeka bilećkoj mljekari. Uskoro krećemo i sa otkupom kože. U planu nam je da otkupljujemo i vunu, o čemu će stočari na vrijeme biti obaviješteni – rekao je Obradović.

Zadruga će uskoro učiniti nešto ozbiljnije i kada je riječ o otkupu stoke .

– Sa otkupljivačima kože ćemo se dogovoriti da jedan dan u sedmici otkupljuju stoku, jer su i za to zainteresovani. Mi ćemo u zadruzi voditi evidenciju o onome što stočari žele prodati i tačno će se znati u koji dan to mogu učiniti, čime ćemo eliminisati nakupce i razne druge mešetare – istakao je Obradović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj, na sjednici Skupštine odgovarao je na brojna pitanja zadrugara, koja su se uglavnom odnosila na podsticajna sredstva lokalne zajednice za poljoprivredu.

Rekao je da je priliv sredstava u budžet posljednjih mjeseci znatno smanjen, zbog čega nije moguće iplatiti na vrijeme premije za mlijeko i ostale podsticaje koji su planirani u opštinskom budžetu. Obećao je da će se uskoro jedan dio dugovanja izmiriti zemljoradnicima.

Na sjednici Skupštine donesena je i Odluka o visini članarine, koja će iznositi 50 maraka godišnje. Prikupljena sredstva će biti iskorišćena za odlazak zadrugara na poznati Sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

(www.palelive.com /www.opstinasokolac.net/ V. E.)
Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare