Uskoro osveštanje krstova Sabornog hrama

0

„S velikim poštovanjem i najiskrenijim zadovoljstvom želim da kažem da su i predsjednik Milorad Dodik i tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić apsolutno ispunili svoja obećanja“ – naglašava protojerej Zekić.


Arhijerejski namjesnik sarajevski i starješina hrama Uspenija presvete Bogorodice na Palama protojerej-stavrofor Miomir Zekić najavljuje da će uskoro biti osveštani krstovi na Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila.

„Dobio sam blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja da zajedno sa sveštenstvom osveštam krstove da bismo ih mogli podići na hram“, ističe Zekić za Srnu.

On je pojasnio da će tačan datum biti utvrđen nakon što bude obezbijeđena specijalna dizalica, s obzirom da postojeći kranovi na gradilištu nemaju kapacitet da podignu krstove na potrebnu visinu.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008. godine, i do sada su realizovane dvije faze, dok je treća faza pri završetku. Treća faza podrazumijeva dalje radove na visini od šest metara od kote nula, pa do pokrivanja hrama.

„U ove radove ne ulazi pokrivanje krova hrama bakarnim limom, jer za taj složeni posao moramo obezbijediti specijalizovane i stručne izvođače. Preostalo je još najviše sedam dana radova na zvoniku, tako da je skoro sve spremno za postavljanje krstova, koje je veoma kvalitetno napravio Vazduhoplovni zavod `Orao` u Bijeljini“, pojašnjava Zekić.

On ističe da je radove u trećoj fazi veoma kvalitetno izvelo preduzeće „Građenje“ sa Pala, sa nizom podizvođača, a priznanje je odao i za nadzor izgradnje hrama, stručni posao koji je povjeren građevinskom stručnjaku Boži Blagojeviću, koji se sve vrijeme zajedno sa izvođačima svakodnevno brinuo da ovaj hram, bude izgrađen u skladu sa najvišim građevinskim standardima i zahtjevima izgradnje sakralnih objekata.

„Sredstva kojima gradimo ovaj hram najvećim dijelom obezbijeđena su ili obećana na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine na Palama. S velikim poštovanjem i najiskrenijim zadovoljstvom želim da kažem da su i predsjednik Dodik i tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić apsolutno ispunili svoja obećanja“, naglasio je Zekić.

Gradnju hrama pomogli su i potpomažu i Skupština grada Istočno Sarajevo, Opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora, od kojih je najviše sredstava dala i naviše razumijevanja pokazala firma „Milkus“, u vlasništu gospodina Milomira Kusmuka.

„Naravno, mi smo blagodarni svima njima, posebno predsjedniku Republike, Vladi, preduzeću „Milkus“, kao i mnogobrojnim vjernicima sa Pala i drugih područja i dijaspore, koji uprkos teškim materijalnim uslovima života na neki način pronalaze i izdvajaju određene svote novca za izgradnju hrama“ – rekao je Zekić.

Prema njegovim riječima, bilo kakav ozbiljan zahvat na izgradnji hrama zahtijeva pozamašnu svotu novca, tačnije najmanje 100.000 KM, a priložnički blok od vjernika na mjesečnom nivou iznosi oko 2.000 KM.

„Mi bismo svakako voljeli da hram bude dovršen već sutra, ali svjesni smo da to nije moguće. Jedino ako bi se pojavio neki čovjek dobrog srca koji ima potrebna sredstva i koji bi prihvatio da ih donira s ciljem dovršenja izgradnje hrama. Nažalost, još nismo sreli takvog čovjeka, ali se i dalje nadamo u pomoć dobrih ljudi“ – ističe Zekić.

Do kraja godine planirano je pokrivanje kupola hrama bakarnim limom, izrada fasade do ispod krova da bi bio omogućen nastavak prekrivanja kompletnog krova, za šta je već pripremljeno dovoljno građevinskog i izolacionog materijala.

Trenutno najzahtjevnija obaveza jeste pronalaženje sertifikovanog izvođača koji bi trebalo da izvrši radove na pokrivanju hrama, jer je riječ o veoma zhtjevnom poslu, na velikoj visini, kao i na činjenicu da je veoma malo majstora koji mogu da to kvaliteno urade.

„Pokušavam u konultacijama sa kolegama iz drugih eparhija da riješimo taj problem, da nam pomognu da nađemo dobre majstore, jer su najpoznatiji u ovom poslu, čuveni Hrvaćani, zauzeti poslom u Kanadi“, dodao je Zekić.

Glavni projektant i autor projekta izgradnje Sabornog hrama je LJubica Bošnjak iz Beograda.

Na donatorskoj večeri za izgradnju Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama 28. avgusta 2011. godine prikupljeno je oko 200.000 KM, od čega je 100.000 KM obezbijedila Vlada Republike Srpske, a 25.000 KM predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Tokom te večere, koju je po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja organizovao Građevinski odbor za izgradnju Sabornog hrama, po 10.000 KM donirali su Sekretarijat za vjere u Vladi Srpske i kum temelja hrama Milomir Kusmuk, dok je opština Pale izdvojila 5.000 KM.

Donatorskoj večeri, čiji je moto bio „Izgradimo hram da bi hram izgradio nas“, prisustvovao je veliki broj gostiju iz političkog, privrednog i javnog života Srpske, sa predsjednikom Dodikom na čelu, a nedugo potom, organizovano je i guslarsko veče na Palama, sa kojeg je sav prihod od ulaznica upućen u fond za izgradnju Sabornog hrama.

(www.palelive.com / Srna / Pripremio: Ognjen Begović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare