Uskoro lista kandidata za predstojeće izbore

0

ISTOČNO SARAJEVO – PDP će uskoro definisati nosioce lista i kandidate na listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH, a kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH biće usaglašeni u okviru koalicije Saveza za promjene, izjavio je potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.

Delić je, na konferenciji za novinare PDP-a u Istočnom Sarajevu, izrazio apsolutno uvjerenje stranke da će zajednički kandidati za ove dvije najznačajnije funkcije dobiti najviše glasova na predstojećim izborima.

„Mislimo da u okviru Saveza za promjene postoji čvrsto opredjeljenje da Mladen Ivanić treba da bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH. O tome ćemo još razgovarati i to će biti usaglašeni stavovi“, naveo je Delić.

On kaže da PDP na oktobarske izbore izlazi sa tri definisane politike – ekonomska politika i zapošljavanje, socijalna politika i politika borbe protiv kriminala i korupcije.

„Socijalna politika podrazumijeva vraćanje prava boračkoj populaciji, kao i penzija za borce prve kategorije na 480 KM, koliko je iznosila prije umanjenja. Borcima se mora vratiti ono što im je nekada dato, a PDP će pronaći modalitete i način isplate“, rekao je Delić.

Što se tiče penzionog sistema, dodao je on, zakonom će se uvesti da na početku svake fiskalne godine penzije rastu sa rastom inflacije u prethodnoj godini.

On je rekao da će „PDP uvesti i zagarantovanu penziju za majke koje imaju troje i više djece, koja će biti u visini prosječne penzije u Republici Srpskoj, a sve majke koje imaju petoro i više djece imaće nacionalnu penziju“.

„Na ovaj način PDP želi da stimuliše natalitet u Republici Srpskoj, odnosno da majke koje imaju petoro i više djece materijalno podrži za sve ono što im treba za podizanje djece“, rekao je Delić.

Prema njegovom mišljenju, Vlada mora energičnije i odlučnije da iznađe sredstva za saniranje posljedica poplava. „PDP će u Narodnoj skupštini Srpske dati niz mjera kako da se ovo stanje prevaziđe“, rekao je Delić.

On je naveo da će „krizni porez za one sa ogromnom platom iznositi 15 odsto, za platu preko 800 KM – 10 odsto, a ispod ovog iznosa tri odsto“. Delić smatra da lokalne zajednice koje nisu poplavljene moraju izvršiti rebalans budžeta, te odvojiti jedan odsto direktnih i indirektnim poreskih prihoda za saniranje šteta elementarne nepogode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments