Uskoro izrada „Zoning plana“

0

ZVORNIK – Opština Zvornik pristupiće izradi „Zoning plana“ za područje granični prelaz Šepak – Branjevo – Donja Pilica sa izradom plana parcelacije naselja Branjevo, koji će obuhvatiti područje od 3,84 kilometra kvadratna, saopšteno je danas iz lokalne uprave.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Boško Kojić podsjetio je da su u ranijem periodu izbjeglim licima dodijeljeni placevi na području Branjeva na kojima su oni izgradili porodične stambene objekte, ali zbog nepostojanja prostorno-planske dokumentacije nisu mogli da postanu vlasnici zemljišta, niti da legalizaciju svoje objekte.

„Nakon usvajanja Prostornog plana opštine Zvornik u junu, stvoreni su preduslovi da se pristupi izradi potrebne dokumentacije za ovo područje“, rekao je Kojić.

„Zoning plan“ omogućiće da se na Branjevu precizno formiraju građevinske parcele i nakon toga pokrene postupak otkupa tog zemljišta, a potom i legalizacije objekata.

Smatrajući da ovo područje zvorničke opštine ima i privrednu perspektivu, obzirom da se radi o graničnom pojasu, u Odjeljenju za prostorno uređenje su bili stava da je neophodno da se pristupi izradi „Zoning plana“ za cjelokupno područje Granični prelaz Šepak – Branjevo – Donja Pilica, a ne samo izradi plana parcelacije za naselje Branjevo. Time bi bili obezbijeđeni preduslovi za razvoj male privrede i stanovanja na cjelokupnom području.

Do kraja ove godine planirano je da bude izabran nosilac izrade „Zoning plana“, koji bi trebalo da bude završen do maja iduće godine.

Odjeljenje za prostorno uređenje pokrenulo je i inicijativu prema poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izmjenu Zakona o stvarnim pravima. Tim Zakonom predviđen je otkup zamljišta samo u granicama gradskog građevinskog zemljišta, gdje područje Branjeva ne pripada. Izmjenom bi bio omogućen otkup zemljišta i na ostalom građevinskom zemljištu.

Odluku o pristupanju izradi „Zoning plana“, koji se odnosi na period 2014- 2024. godina, nedavno je usvojila Skupština opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare