Uskoro izmještanje spomenika na Koranu

1

Spomenik podignut u čast ratne vojne bolnice „Koran“ na Palama, koji svjedoči o nadljudskim naporima ljekara i kompletnog zdravstvenog osoblja u liječenju mnogih, od srpskih boraca do djece, uskoro bi trebalo da bude izmješten u neposrednu blizinu objekta nekadašnje bolnice, rečeno je Srni u Boračkoj organizaciji opštine Pale.

Potpredsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radosav Živković pojasnio je da je inicijativu o izmještanju spomenika pokrenula Mjesna boračka organizacije Koran jer su smatrali da je objekat gdje se nalazi spomenik dosta ugrožen nakon što je izgorio u požaru.

On je naveo da će spomenik biti izmješten u neposrednu blizinu objekta nekadašnje bolnice, pored teniskih terena.

Živković je napomenuo da je spomenik idejno rješenje pokojnog akademskog slikara i borca Vojske Republike Srpske Mijata Petronića i da će biti sačuvan u izvornom obliku, samo će ambijent u kojem će se naći biti izmijenjen.

„U pitanju je mali amfiteatar, idejno rješenje mladog arhitetke Miljana Vujadinovića. Nadamo se da će stanovnici Korana, Pala moći da tu provode vrijeme i da tako sačuvamo uspomenu na nekadašnju bolnicu“, rekao je Živković.

Živković je dodao da je preliminarno dogovoreno da finansijska sredstva za izmještanje spomenika budu obezbijeđena iz budžeta grada Istočno Sarajevo, te se nadaju da će to biti urađeno na godišnjicu, u aprilu kada je bolnica počela da radi.

„Spomenik nije podignut samo u čast bolnice nego svim ljudima koji su se u neljudskim, nenormalnim uslovima borili da sačuvaju živote ranjenika, bolesnika koji su prošli kroz bolnicu“, naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, upravo iz poštovanja prema ranjenicima i radnicama nekadašnje bolnice, ali i djeci rođenoj u tom objektu, spomenik je važno premjestiti na drugu lokaciju i na taj način sačuvati ga od daljeg propadanja.

Živković ističe da je obaveza cijelog društva da se prema spomeniku odnosi sa poštovanjem i pijetetom jer je on simbol duha jednog vremena.

„To znamo najbolje mi, kojima su spašavani životi u nekadašnjoj ratnoj bolnici“, dodao je Živković.

Hotelski kompleks „Koran“ na Palama je početkom ratnih dešavanja promijenio svoju namjenu i pretvoren je u bolnicu gdje je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine liječeno više od 20.000 ljudi i izvršeno više od 12.000 operacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A sta ce biti sa tih rusevina i te sramote od Hotela..zapalise ga i sad se lisice kote u njemu