Uskoro ime napadača na kuću inspektora

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević izjavio je da očekuje da će se u narednom periodu moći dokazati ko je polovinom juna bacio eksplozivnu napravu na kuću policijskog inspektora LJubiše Spasojevića na Palama.

„U smislu operativnih saznanja, dobro smo napredovali. Rezultati aktivnosti koje su provođene na prostoru Sokoca su vidljivi i očekujemo da ćemo u narednom periodu moći dokazati ko je izvršio to krivično djelo“, rekao je Vasiljević novinarima na Palama.

Prema njegovim riječima, trenutno se ne može govoriti o osumnjičenim i njihovim imenima, ali postoje određene indicije i verzije koje se aktivno provjeravaju.

„Ono što mogu sigurno potvrditi jeste da je riječ o čovjeku sa ličnim i policijskim integritetom, te da ne postoji ništa u njegovom privatnom životu što bi moglo uzrokovati takvu vrstu napada“, istakao je Vasiljević.

On je rekao da je Spasojević, kao načelnik Sektora kriminalističke policije Centra bio uključen u brojne ozbiljne istrage, te da to može biti jedan od ozbiljnih razloga za napad na njegovu imovinu.

„Na prostoru Sarajevsko-romanijske i fočanske regije, te CJB Trebinje, razvio se jedan svojevrstan model napada na imovinu policijskih službenika, kao osveta za aktivnosti koje ti službenici sprovode“, naveo je Vasiljević.

Nepoznati napadač aktivirao je 13. juna u ranim jutarnjim časovima eksplozivnu napravu ispred kuće policijskog inspektora LJubiše Spasojevića na Palama. U eksploziji niko nije bio povrijeđen, ali je pričinjena veća materijalna šteta.

U trenutku eksplozije u kući su bile dvije porodice, među kojima četvoro maloljetne djece.

Vasiljević: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

Stanje bezbjednosti na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvom polugodištu uglavnom je bilo zadovoljavajuće i pod kontrolom, a ukupan broj krivičnih djela je u padu, izjavio je načelnik Centra Radenko Vasiljević.

On je dodao da su za šest mjeseci ove godine koeficijenti rasvijetljenosti krivičnih djela natprosječni, a da su sva teža krivična djela na istom nivou kao u istom periodu prethodne godine.

Prema njegovim riječima, u navedenom periodu registrovana su dva ubistva, jedno ubistvo u pokušaju, te osam izazivanja opasnosti, i sva navedena krivična djela protiv života i tijela su razriješena i podneseni su izvještaji.

„Od četiri krivična djela izazivanja opšte opasnosti po nepoznatom počiniocu, dva su još nerasvijetljena, jedno od njih je počinjeno na štetu policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Centra, a peto krivično djelo je počinjeno na štetu pripadnika ovog centra u izvještajnom periodu“, rekao je Vasiljević novinarima.

On je istakao da je već neko vrijeme predmet razmatranja i analize rukovodnih radnika ovog centra ugrožena lična i imovinska bezbjednost policijskih službenika, a sve s ciljem formulisanja prijedloga i inicijativa koje bi mogle dovesti, između ostalog, i do novih zakonskih rješenja za adekvatniju zaštitu ovlaštenih službenih lica.

Vasiljević je naveo da je najviše krivičnih djela registrovano na području Stanice policije Pale, njih 68, Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Istočno Novo Sarajevo 53, SJB Foča 52, Policijske stanice Sokolac 49, te dodao da se u ovim opštinama dešava 70 odsto od ukupnog broja krivičnih djela na području ovog centra.

Kada je riječ o krađi motornih vozila, Vasiljević je naveo da prijavljeno devet slučajeva, što je za 50 odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine, dok su počinjena tri krivična djela vezana za neovlašteni promet i proizvodnju opojnih droga – dva na području Pala i jedno u opštini Foča.

„U Foči je pronađeno 57,3 kilograma skanka, oduzeto je 405 grama marihuane, 2,1 gram heroina, 1,8 grama spida i 140 grama tableta“, rekao je Vasiljević i dodao da je, kada je riječ o privrednom kriminalitetu, registrovano 26 krivičnih djela, što je za trećinu manje u odnosu na prvo polugodište lani, te da je pričinjena materijalna šteta od oko 2,4 miliona KM.

Načelnik CJB Istočno Sarajevo naglasio je da je u prvom polugodištu registrovano pet krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH – po dva za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te jedno krivično djelo vezano za krivotvorenje novca.

Načelnik Sektora policije Centra Igor Karišik rekao je da su u prva dva kvartala evidentirana 262 prekršaja javnog reda i mira ili 15,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, te da je podneseno 85 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 149 prekršajnih naloga, protiv 268 lica.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Karišik je naveo da se na području ovog centra dogodilo 449 saobraćajnih nesreća ili 2,5 odsto više u odnosu na isti period lani, u kojima je smrtno stradalo pet lica, 37 je teže, a 81 lakše povrijeđeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare