Uskoro dijalizni centar u Foči i Trebinju

0

FOČA/TREBINJE – Bolnice u Trebinju i Foči u toku narednih devet mjeseci trebalo bi da dobiju nove, moderno opremljene centre za dijalizu.

Ugovor o privatno-javnom partnerstvu za izgradnju dijaliznih centra u Trebinju i Foči potpisali su danas u Banjaluci ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Goran Kljajčin sa predstavnicima kompanije „Inel-med“ iz Mostara.

„Sa ovim centrima smo zaokružili hemodijalize u Republici Srpskoj po principu privatno-javnog partnerstva, tako da će svi pacijenti u Srpskoj imati identičan pristup i identičnu terapiju, odnosno uslugu kada je riječ o hemodijalizi“, istakao je Škrbić nakon potpisivanja ugovora.

On je naglasio da sljedeći korak mora biti početak obimnije transplantacijske medicine kod onih pacijenata kod kojih je to jedino rješenje.

Škrbić je naglasio da je cijena osnovni razlog zbog koje se ide na javno-privatno partnerstvo u zdravstvu, posebno u malim zemljama, kao i da je zadovoljstvo pacijenata kvalitetom usluga u ovakvim ustanovama ogromno.

U bolnici u Foči trenutno na hemodijalizu dolazi 15 stalnih pacijenata, a direktor ove ustanove Veljko Marić zahvalio je i resornom ministarstvu i privatnom partneru što se odlučio da za ovaj broj pacijenata izgradi novi dijalizni centar.

Direktor bolnice u Trebinju Zdravka Vreća rekla je da, osim trideset stalnih pacijenata na hemodijalizu, u Trebinje često dolaze i pacijenti iz inostranstva koji borave u Trebinju ili obližnjoj Hrvatskoj, ili Crnoj Gori.

Kompanija „Inel-med“ iz Mostara zastupnik je svjetske kompanije „Braun“ za BiH i pobijedila je na javnom tenderu za izgradnju dva dijalizna centra.

Kompanija će sopstvenim sredstvima od oko 4,5 miliona KM izgraditi, opremiti i upravljati sa dva dijalizna centra, a petnaestogodišnjim ugovorom javni partner se obavezao da će usluge plaćati 110 evra za hemodijalizu po pacijentu i 130 evra za hemofiltraciju po pacijentu.

Direktor „Inel-med“ kompanije iz Mostara Marko Tadić rekao je da će građevniski radovi biti urađeni u ugovorenom roku, a da će pacijenti u dijaliznim centrima imati kompletnu uslugu, u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima zdravstvene zaštite.

Republika Srpska će po izgradnji i ova dva centra imati ukupno 11 moderno opremljenih dijaliznih centara koji rade po modelu javno-privatnog partnerstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare