Usavršene tehnike helikopterskog spasavanja

0
Usavršene tehnike helikopterskog spasavanja

FOČA – Petim ciklusom helikopterske obuke, Gorska služba spasavanja Republike Srpske usavršila je tehnike helikopterskog spasavanja, a obuku, koja je održana u Drugom helikopterskom skvadronu Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac, prošlo je 13 članova Službe.

Načelnik Gorske službe spasavanja Nenad Ikonić rekao je Srni da su spasioci usavršavali tehnike „repelinga“, rad sa nosilima „UT 2000“ i prevoz povrijeđenog lica helikopterom.

„Sve dosadašnje i buduće obuke Gorske službe spasavanja Srpske, Prvog helikopterskog skvadrona u Banjaluci, Drugog u Rajlovcu i Oružanih snaga BiH, prvenstveno su namijenjene za spasavanje ljuskih života i pomoć čovjeku u nevolji. Osim spasilačkih aktivnosti, radimo na sinhronizaciji rada Službe i Oružanih snaga BiH, odnosno simbiozi spasilaca i pilota“, naveo je Ikonić.

On je istakao da su Oružane snage uvidjele potrebu angažovanja Gorske službe spasavanja u akcijama potraga i spasavanja.

„Najčešće se spasioci Gorske službe angažuju na nepristupačnim planinskim predjelima, planinskim vrhovima višim od 2.000 metara, poplavljenim područjima, razuđenim selima bez puteva. Spasioci su obučeni da pruže prvu pomoć, transport i evakuaciju u svim vremenskim uslovima“, dodao je Ikonić.

On kaže da je ova služba u pripravnosti 24 časa, 365 dana u godini, i da na poziv institucija i građana spasioci izlaze na teren u najkraćem roku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments