Uručene platne kartice za 153 poplavljena domaćinstva

0

ZVORNIK – U Zvorniku su danas uručene 153 platne kartice po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske za domaćinstva čiji su stambeni objekti pretrpjeli štetu u majskim poplavama.

Platne kartice uručio je načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, pojašnjavajući da se platne kartice dodjeljuju onim domaćinstvima za koja je procijenjeno da su u majskim poplavama pretrpjela štetu u iznosu do 5.000 KM.

Podsjetivši da su 16. jula uručene kartice domaćinstvima koja su pretrpjela štetu u majskim poplavama u iznosu većem od 5.000 KM, Stevanović je rekao da je cilj lokalne zajednice da infrastrukturni i problemi neriješenih klizišta na putnim pravcima budu sanirani tokom ljeta i jeseni.

Stevanović je rekao da se, osim sanacije već postojećih klizišta, nastoji djelovati preventivno na onim lokalitetima gdje su potencijalna klizišta koja mogu ugroziti pojedinačne kuće i čitave zaseoke.

„Vlada Republike Srpske prihvatila je naš prijedlog da u narednom periodu budu date platne kartice i onim domaćinstvima kojima prijeti potencijalna opasnost od klizišta u iznosima do 5.000 KM, za sanaciju terena da u sljedećem kišnom periodu ne ostanemo opet bez nečije kuće“, rekao je Stevanović.

On je ocijenio da je bolje sada preventivno djelovati i uložiti sredstva u sanaciju potencijalnih klizišta, odnosno odvesti površinske i podzemne vode da kuće budu sačuvane, a ne čekati da se pokrene klizište, pa tek onda djelovati.

Na području zvorničke opštine majske poplave pričinile su štetu na 215 stambenih objekata, od kojih je na 74 stambena objekta šteta procijenjena na više od 5.000 KM.

Klizišta su u majskim poplavama na području zvorničke opštine potpuno uništila 26 kuća i oko 150 pomoćnih objekata.

Procijenjena šteta od poplava i klizišta na području zvorničke opštine iznosi oko 23 miliona KM.

Uredbom Vlade Republike Srpske o prioritetnoj pomoći za sanaciju šteta od poplava na stambenim objektima iz maja, propisano je da prioritetna pomoć u vidu vaučera bude dodijeljena domaćinstvima koja su pretrpjela štetu od poplava u stambenim objektima gdje su živjeli i na namještaju u tim stambenim objektima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare