Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ sa Pala Radoje Vojvodić rekao je Srni da će u okviru projekta „Ja sam dijete ove planete“ biti uređena trim staza Goli Koran-Pale dužine 2,5 kilometra i uspostavljena učionica u prirodi na otvorenom.

Vojvodić je naveo da će projektom biti obuhvaćeno 800 učenika osnovne škole od prvog do petog razreda iz četiri škole sa područja opštine Pale.

„Cilj je da djeca nauče o značaju zaštite životne sredine, snalaženje u prirodi i upoznaju se o prvim koracima planinarstva i ekologije“, rekao je Vojvodić.

Radi unapređenja ekološke svijesti djece i mladih biće organizovano 60 radionica na otvorenom. U učionici u prirodi biće postavljene klupe, kante za otpatke, table i putokazi.

„Palama, prijestonici turizma, potrebno je odmaralište, izletište, gdje ljudi mogu šetati, džogirati, voziti bicikl, udisati svjež vazduh smrčeve šume, a upravo to je Goli Koran, koji je Bogom dat“, istakao je Vojvodić.

Ukupan budžet za realizaciju ovog projekta iznosi 10.000 KM, a sprovodiće se u periodu od maja do januara 2019. godine.

Vojvodić apeluje da svi sugrađane čuvaju okolinu i staze koje će biti napravljene u okviru projekta, jer nikada se ne može napraviti koliko se može uništiti.

U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Balkanu, sa područja opštine Pale odobrena su, osim projekta planinarskog društva, i projekti Udruženja za pomoć i razvoj „Hajde“ pod nazivom „Sport art Pale“ i Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ pod nazivom „Dnevni boravak `Sunce`“.

Ovaj trogodišnji projekat finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments