Upućena pomoć u ugrožena područja

0

U Šekoviće, Bratunac, Zvornik, Bijeljinu, Šamac i Doboj do danas je upućeno šest šlepera sa hranom, te 15 kamiona i 54 kombija sa pomoći, koju su prikupili građani Istočnog Sarajeva, rekao je danas gradonačelnik ovog grada Nenad Samardžija.


„Sve što činimo ide posredstvom zvaničnih institucija koje su u sastavu grada. Komuniciramo sa kriznim štabovima ugroženih opština i humanitarnim organizacijama koje su zvanično registrovane na području tih opština“, rekao je Samardžija.

On je dodao da su na područje Bijeljine upućena i dva šlepera sa stočnom hranom, koju su obezbijedili građani Istočnog Sarajeva.

Samardžija smatra da bi „narebda Vlade Srpske o centralizaciji prikupljanja pomoći mogla da umanji efekte aktivnosti koje čine načelnici opština sa područja grada Istočno Sarajevo“, a koje imaju za cilj prikupljanje što veće količine humanitarne pomoći.

On je rekao da će inspekcije na području Istočnog Sarajeva sankcionisati trgovce koji su povećavali cijene osnovnih životnih namirnica tokom krizne situacije, ističući da je zabrinut zbog činjenice da su dobavljači koji isporučuju robu trgovcima povećali cijene.

Načelici opština Sokolac, Pale, Trnovo i Istočna Ilidža, Milovan Bjelica, Miodrag Kovačević, Nenad Mišović i Predrag Kovač uputili su saučešće porodicama stradalih u poplavama koje su pogodile Republiku Srpsku.

Bjelica kaže da od Vlade Srpske nije dobijeno upozorenje na polave, te da je odluka o uvođenju vanrednog stanja u gradu Istočno Sarajevo donesena na osnovu incijative jednog broja načelinika.

On je rekao da je obišao poplavom pogođene opštine u kojima je, kako kaže, policija „jedino što je vidljivo od države, dok Civilna zaštita nije odgovorila zadaktu, kao ni Robne rezerve“.

Bjelica je naveo kao primjer da dobrovoljcima i studentima, koji žele da pomognu pogođenom stanovništvu, nije obezbijeđen alat.

Načelici opština Sokolac, Pale, Trnovo i Istočna Ilidža pozvali su Vladu Srpske da očuva zajedništvo u Srpskoj i da ne dolazi do podjela koji, kako kažu, mogu izazvati nesagledive posljedice.

Načelnici smatraju da je „suludo da se pomoć prikupljena u Istočnom Sarajevu, umjesto direktno za Šekoviće i Bijeljinu, upućuje prvo u Banjaluku da bi se naknadno redistribiurala do korisnika u ovim opštinama pogođenim povplavama“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments