Upoznati borce o problemima sa kojima se suočava Srpska

0

ZVORNIK – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas u Zvorniku da je veoma važno da se razgovara sa boračkom populacijom, s ciljem da im se ukaže na probleme sa kojima se Republika Srpska suočava.

Košarac je ukazao da su ti problemi sasvim jasni – riječ je o pojačanoj ulozi međunarodne zajednice u određenim procesima u BiH, a samim tim i u Republici Srpskoj.

“Želimo da im ukažemo na činjenicu da postoje određene političke strukture koje su okupljene oko međunarodnih interesa i koje ovih dana u Sarajevu potpisuju određenu vrstu sporazuma, s ciljem da se proizvede takav odnos u BiH da dođe eventualno do dvotrećinske odluke o promjeni Ustava BiH, a samim tim i osporavanja upotrebe entitetskog glasanja”, rekao je Košarac novinarima.

On je istakao da to treba da znaju ratni vojni invalidi i njihove porodice, predstavnici Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske i Saveza logoraša Srpske.

Košarac smatra da je uloga svih izabranih zvaničnika da ukazuju na pojačano prisustvo međunarodnog faktora u BiH, s ciljem da dođe do reforme Ustava.

“Naša je obaveza da informišemo boračku populaciju i njihove porodice o tome da postoje tendencije da se posredstvom nevladinih organizacija, kao što je koalicija `Prvi mart`, dovoljno usložnjava izborni proces u BiH, i to tako da dođe do rješenja koja će isključivati upotrebu entitetskog glasanja u parlamentu BiH”, upozorio je Košarac.

On je naglasio da je obaveza da se razgovara i zajednički uočava koji su to politički subjekti i iz Republike Srpske i u BiH koji se okupljaju oko takvih ideja.

Košarac je danas u Zvorniku uručio prigodne vaskršnje pakete za pet najugroženijih porodica ratnih vojnih invalida, istakavši da je obaveza svih da pokažu solidarnost sa onima koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i koji zbog borbenih dejstava danas imaju posljedice.

Donirana pomoć obezbijeđena je ličnim izdvajanjem zaposlenih u kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staše Košaraca, koji je rekao da to predstavlja ljudski napor da se pomogne porodicama ratnih vojnih invalida.

On se u Zvorniku prethodno sastao sa predsjednikom Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragislavom Mijanovićem, te posjetio Spomen-sobu.

Mijanović je zahvalio za pakete, dodavši da je najveći problem ove kategorije zapošljavanje.

“Ratni vojni invalidi sa malim stepenom invalidnosti imaju primanja od 45 KM, a nemaju posao. Imaju porodice i pitam se kako da ih prehrane. Zato smo Košarca upoznali sa tim da moramo tražiti posao za njih”, istakao je Mijanović.

On je rekao da od lokalne zajednice imaju obećanje da će na parking-prostoru biti zaposlena četiri radnika iz ove kategorije i još dva u preradi otpadnih materijala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments