Upisano samo šest prvačića

0

KALINOVIK – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović konstatovali su danas da je gorući problem u ovoj sredini kada je riječ o obrazovanju veoma mali broj učenika u Osnovnoj školi /OŠ/ „LJutica Bogdan“ i Gimnaziji. Mutabdžija je izjavio Srni da OŠ ima svega 73 učenika, a da je ove godine u prvi razred upisano samo šest.

Prema njegovim riječima, slična je situacija i u Gimnaziji gdje imaju samo četiri odjeljenja, po jedno za svaki razred, brojem učenika od 14 do 18 u odjeljenjima.

On je naveo da će biti potrebna bolja saradnja škola, lokalne zajednice i Ministarstva radi obezbjeđenja boljih uslova za rad ovih obrazovnih ustanova, prije svega centralnog grijanja za OŠ.

„Zbog malog broja učenika dosadašnji donatori povukli su se od za izgradnje centralnog grijanja i Ministarstvo će morati da nađe način da bude riješen ovaj problem“, istakao je Mutabdžija i dodao da je konstatovana dobra saradnju lokalne zajednice sa Osnovnom školom i Gimnazijom.

On je ocijenio da je pozitivna stvar što je Gimnazija uspjela da se osamostali.

„Bila je prije područna jedinica Srednjoškolskog centra iz Foče, a sada je samostalna i to je dorinijelo i povećanju broja učenika. Osamostaljivanje škole doprinijelo je i ostanku porodica na ovim prostorima“, naglasio je Mutabdžija.

Komljenovićeva je rekla Srni da je ova godina najlošija kad je riječ o broju upisan prvaka u OŠ, dodavši da se mora boriti se za svakog novog đaka.

Prema njenom mišljenju, najvažnije je da je zaustavljen migracioni trend i da nema svakodnevnog odliva porodica kako je to bilo u jednom periodu.

„Obavljena je adaptacija objekata škola iz sopstvenih sredstava i uz pomoć Vlade Republike Srpske. Postoji i projekat za centralno grijanje“, navela je Komlenovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare