Univerzitet I.Sarajevo ispred Univerziteta u Banjaluci

0

Glas Srpske u današnjem broju piše da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu na 6733. poziciju, a Univerzitet u Banjaluci na 9141. mjestu na svjetskoj rang-listi univerziteta koju je sačinjenio www.webmetrics.info. Nažalost pomenuta stranica je trenutno off-line pa nismo mogli saznati o kakvoj kompaniji i kakvom kvalitetu istraživanja se radi.

Na rang listi je Američki Harvard najprestižniji univerzitet u svijetu od više 20.000 analiziranih visokoškolskih institucija širom svijeta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković izjavio je za Glas Srpske da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu napravio kvalitetan sajt, koji je sve posjećeniji, da sprovodi programe po evropskim standardima i da zato postaje sve cjenjeniji. Pogledali smo stranicu univerziteta i vidjeli da je posljednji put osvježena u februaru, pa nam nije bilo jasno o kakvom kvalitetu je govorio gospodin Novaković.

– U realizaciji je trenutno 110 projekata, od toga je deset evropskih, značajno smo prisutni u projektima sa evropskim univerzitetima i sasvim sigurno je i to uticalo na bolju poziciju našeg fakulteta – kazao je Novaković.

Od privatnih univerziteta „Slobomir P.“ iz Bijeljine nalazi se na 9965, a Univerzitet „Aperion“ iz Banjaluke na 10526. mjestu. Beogradski univerzitet najprestižnija je visokoškolska ustanova u Srbiji i nalazi se na 1230. mjestu. Novosadski univerzitet zauzima 2320, a Niški 2745. poziciju. Rang-lista se ažurira na svakih šest mjeseci.

Najbolji univerzitet na prostorima jugoistočne Evrope je Univerzitet u Ljubljani, koji je svrstan na 151. mjesto svjetske rang-liste. Visoko se kotira i Zagrebački univerzitet na 1211. mjestu, skopski „Ćirilo i Metodije“ je na 1928, a Sarajevski univerzitet na 2117. poziciji.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare