Unaprijediti sistem vještačkog osnježavanja na Jahorini!

0

U novembru veliki međunarodni skup – tradicionalni Sajam voda u Beogradu, tokom kog će biti organizovan poseban forum na kojem će centralna tema biti analiza katastrofalnih majskih poplava u BiH i Srbiji…
Jedna od sljedećih regionalnih naučno – stručnih sesija biće posvećena unapređenju sistema vještačkog osnježavanja Jahorine i rekonstrukciji skijališta – najavljuje Marko Ivetić, predsjednik Naučnog savjeta Udruženja za tehnologiju vode i sanitarnog inženjerstva iz Beograda.

Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“, Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda i Udruženje vodovoda i kanalizacija Srbije dogovorili su da jedan od važnijih segmenata savjetovanja budu usluge koju pruža Olimpijski centar Jahorina.


Marko Ivetić

Ivetić, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, ističe za Srnu da članovi udrženja imaju bogata iskustva u pravljenju ski-staza i sistema vještačkog osnježavanja na Kopaoniku i Staroj planini, kao i odlične kontakte sa proizvođačima opreme za vještačko osnježavanje.

„Radi se o obezbjeđivanju efikasnog djelovanja vodovodnih sistema u zimskim uslovima, a to je nešto što je potrebno svim modernim ski-centrima poput Jahorine“ – napominje Ivetić.

On smatra da je nedavno održana 14. Međunarodna konferenciju o vodama na Jahorini – nadmašila očekivanja.

Prvih godina savjetovanja predavači su bili predstavnici stranih firmi, istraživačkih institucija i fakulteta, ali posljednje tri do četiri godine „ravnotežu“ putpuno ravnopravno drže predstavnici organizacija javnih preduzeća vodovoda i kanalizacije iz Republike Srpske i Srbije.

„To je jako bitno, jer je sada najvažnije obezbijediti zdravu i ispravnu vodu za piće i bezbjedno odvesti kanalizacione vode tako da ne ugrožavaju život i zdravlje ljudi“ – navodi Ivetić.

Prema njegovim riječima, bitna karakteristika ovogodišnje jahorinske konferencije bila je izložba najsavremenije vodoopreme.

Ivetić za novembar najavljuje veliki međunarodni skup – tradicionalni Sajam voda u Beogradu, tokom kog će biti organizovan poseban forum na kojem će centralna tema biti analiza katastrofalnih majskih poplava u BiH i Srbiji.

On ocjenjuje da je stručni kadar u sistemima vodovoda i kanalizacija u Republici Srpskoj i Srbiji veoma kompetentan, što potvrđuju rezultati ostvareni na univerzitetima u Beogradu i Banjaluci.

Udruženja sa obje strane Drine napravila su i institucionalnu vezu sa sličnim organizacijama u regionu, tako da se u određenoj situaciji može jako brzo reagovati na bilo kom terenu koji je pogođen elementarnom nepogodom ili prirodnom katastrofom.

Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“, u saradnji sa Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstva iz Beograda i Udruženjem vodovoda i kanalizacija Srbije, organizovalo je od 25. do 27. juna na Jahorini 14. Međunarodnu konferenciju „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“, koja je okpupila 220 učesnika.

(www.palelive.com / Srna / Priredio: Ognjen Begović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare