Unapređenje prerade drveta

0

KALINOVIK – Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izjavila Srni da je na sastanku sa članovima Uprave Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ danas dogovoreno da bude poboljšana isporuka drvnih sortimenata pilani u ovom mjestu.

Na sastanku je razgovarano o poboljšanju isplate naknade od 10 odsto lokalnoj zajednici, te unapređenju proizvodnje pogona prerade drveta na lokaciji nekadašnje pilane „Jažići“.

Komlenovićeva je istakla da je dogovoreno da dodatno bude unaprijeđena isplata naknade „Šuma“ od 10 odsto za opštinski budžet, te da budu poboljšana isporuka drvnih sortimenata postojećoj pilani, jer je ove godine bilo problema sa količinom isporučene robe zbog loših vremenskih prilika i propalih tendera.

„Razgovarano je i o mogućnosti proizvodnje finalnih proizvoda od drveta i da lokalno Šumsko gazdinstvo `Zelengora` to adekvatno prati isporukom sirovine“, istakla je Komlenovićeva i dodala da su „na vidiku“ partneri za pokretanje izrade finalnih proizvoda.

Prema njenim riječima, pilana je vlasništvo opštine i kupljena je kreditnim sredstvima Investiciono-razvojne banke, a proizvodnja je trenutno organizovana u zakupnom odnosu i zaposleno je dvadesetak radnika.

„Pogon pilane nije uposlen u punom kapacitetu. Tu se radi primarna prerada drveta i parenje, a naša je želja i krajnji cilj da na tom lokalitetu zaposlimo i dodatni broj radnika i da idemo na finalizaciju proizvoda od drveta“, naglasila je Komlenovićeva.

U Kalinoviku je danas održane i sjednica Uprave Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments