Umro Jevto Subotić, dugogodišnji direktor „Birča“

0

ZVORNIK – U Beogradu je u 89. godini preminuo Jevto Subotić, dugogodišnji direktor Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika.

Na čelu ovog kolektiva bio je više od 20 godina, odnosno od izgradnje „Birča“ pa sve do odlaska u penziju krajem jula 1993. godine.

Subotić je bio izuzetan stručnjak, dokazani organizator i rukovodilac, s kojim je Fabrika glinice „Birač“ stekla značajan ugled u svijetu i obezbijedila tržišnu poziciju koja je, u najboljem trenutku poslovanja, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka zvorničkom kolektivu donosila godišnju vrijednost izvoza veću od 300 miliona dolara.

U teškim vremenima, kroz koje je prolazila ova fabrika, Subotić je tražio i iznalazio rješenja za izlazak iz krize. Među prvima je prepoznao ogromnu mogućnost Fabrike u oblasti aluminosilikatne hemije. Za vrlo kratko vrijeme „Birač“ je postao najveći proizvođač zeolita za deterdžentsku industriju u svijetu.

Jevto Subotić rođen je 18. januara 1926. godine u selu Vrba kod Gacka. Poslije osnovne i srednje škole, Građevinski fakultet je završio u Beogradu 1953. godine, da bi 15. januara iste godine radnu karijeru počeo u sarajevskom „Elektroprojektu“, odnosno „Energoinvestu“.

Subotić je u Zvornik došao 1972. godine, kada je postavljen za direktora Fabrike glinice u izgradnji.

U rekordnom vremenu, za samo 36 mjeseci, u Karakaju kod Zvornika, izgrađen je veliki i savremeni kapacitet za proizvodnju 600.000 tona glinice na godišnjem nivou.

Fabrika, čija je izgradnja koštala oko 850 miliona dolara, počela je da radi 6. oktobra 1978. godine.

Tokom svojih posljednjih boravaka u Zvorniku u kompaniji „Alumina“, početkom juna i krajem decembra prošle godine, družeći se sa svojim nekadašnjim saradnicima i radnicima Fabrike, Subotić je na upečatljiv i samo njemu svojstven način podsjetio na vrijeme velikog rada i odricanja, govoreći kako je na močvari iznikao novi gigant industrije aluminijuma.

„Izvršeni se veoma zamašni radovi na kompleksnom objektu. Tokom gradnje Fabrike, na prostoru od oko 110 hektara, ugrađeno je oko 52.000 tona opreme, 16.000 tona čeličnih konstrukcija, 11.000 tona cjevovoda i armatura, oko 1.200 kilometara električnih kablova, 255.000 metara kubnih betona, 1,3 miliona iskopa za temelje, 14,5 kilometara saobraćajnica. Pokrenuli smo proizvodnju. Fabrika je za samo dva mjeseca dostigla puni kapacitet“, rekao je tada Subotić.

Bio je vidno obradovan saznanjem da zvornička Fabrika, odnosno kompanija „Alumina“ radi uspješno. „Raduje me i da aktuelno rukovodstvo kompanije pravi hrabre poslovne iskorake i ima planove i razvija proizvode koji treba da predstavljaju perspektivu Fabrike“, rekao je Subotić, izražavajući očekivanja da će kompanija, kako je rekao, dostići i prestići rezultate iz njegovog vremena.

Subotić je na skupu penzionera ove fabrike, uriličenom krajem decembra prošle godine, izrazio nadu da će „Alumina“ biti preduzeće za ugled, ne samo opštine Zvornik i Republike Srpske, nego i šire.

Jevto Subotić dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima su najveća priznanja Fabrike glinice „Birač“, kao i nekadašnjeg SOUR-a „Energoinvest“ iz Sarajeva i opštine Zvornik.

Nakon uspješnog rada i impresivnih rezultata, u akciji „Poslovni čovjek godine – Biznismen 90“, Jevto Subotić je, u konkurenciji 250 kandidata, proglašen za najuspješnijeg menadžera bivše Jugoslavije 1990. godine.

Sahrana Jevte Subotiće, koji je preminuo juče, biće obavljena sutra u 15.00 časova na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz kompanije „Alumina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare